Kezdőlap Egyebek Szeged – Könyvtári zenés séták – A különc francia – 160 éve...

Szeged – Könyvtári zenés séták – A különc francia – 160 éve született Claude Debussy

64
0

2022. október 5. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

 

Újabb zenés délutánra invitál a Somogyi-könyvtár a Zenei album elnevezésű programsorozat keretében.

Ezúttal az idén 160 évvel ezelőtt született francia zeneszerző, Claude Debussy munkássága köré épül a program, amely egy igazi kulturális kavalkádban bontakozik ki, ugyanis nemcsak egy a művészt középpontjába állító kiállítást tekinthetnek meg, hanem egy kamarakoncertet is meghallgathatnak a részvevők, amelyben felcsendülnek majd a híres Debussy-szerzemények.

Az 1862. augusztus 22-én, Saint-Germain-en-Laye-ben, Franciaországban született Claude Achille Debussy Tízévesen lett a párizsi zeneakadémia, a Conservatoire növendéke, rá két évre már Frédéric Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta. Ekkoriban kezdett komponálni. Életműve új színt hozott a muzsikának csaknem valamennyi műfajába. Inspirációját az irodalomból és a képzőművészetből merítette, fontosnak tartotta a pillanatok megélését, a hangulatok kifejezését. Korának legnagyobb újítója, aki kilépve Richard Wagner bűvköréből, valami igazán eredetit tudott létrehozni. Stílusa utánozhatatlan, bár sokan mintaként tekintettek rá, míg mások a legnagyobb ellenszenvvel viseltettek művei iránt. Olyan neves zeneszerzők művészetére volt nagy hatással, mint Bartók Béla és Kodály Zoltán művészetére is.

A koncerten közreműködnek:

Császár Zsuzsanna – zongora, Csepregi Hajnalka – fuvola, Kecskés-Somogyvári Zita – ének, Kerényi Mariann – zongora, Kőrösi Györgyi – gordonka

A Zenei album elnevezésű programsorozat több évtizedes múltra tekint vissza, melynek keretében évi három alkalommal évfordulós zeneszerzőkre és előadókra emlékeznek kiállítással egybekötött koncerttel.

A programot Szeged Megyei Jogú város támogatja kezdetektől fogva.

A kamarakoncerteken nemcsak a legnépszerűbb darabok csendülnek fel neves szegedi művészek előadásában, hanem a komponisták életrajzát is megismerhetjük. A kamaratárlatok olyan ritka, régi és egyedi darabok feltárásával mutatják be a szerzők munkásságát, amelyen keresztül a könyvtár zenei gyűjteményének gazdagságát is megismerhetik a koncertlátogató érdeklődők.

#zene #debussy #szegedisomogyikönyvtár #kultkocsma

Somogyi-könyvtár, Szeged/youtube/wikipédia

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét