Kezdőlap Egyebek Kötetbemutató – Szegedi könyvtári séták – Üvegfal című könyvét mutatja be Dobray...

Kötetbemutató – Szegedi könyvtári séták – Üvegfal című könyvét mutatja be Dobray Sarolta a Somogyi-könyvtárban

46
0

2022. október 3. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

#kötetbemutató #dobraysarolta #szegedisomogyikönyvtár #irodalom #kultkocsma

Dobray Sarolta nagysikerű kötetéről október elején hallgathat meg a közönség egy beszélgetést a Somogyi-könyvtárban.

 

Fotó: Bulla Bea

Dobray Sarolta újságírót sokan a közszolgálati televízió egykori bemondójaként ismerik. Dobray György Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró lánya. 2004 óta jelennek meg publikáció, irodalmi riportjai a Nők Lapja hasábjain. 2011-ben Őrült világ címen megjelentette riportkötetét, amelyben az Olaszországban élő magyar prostituáltak életét mutatta be. Üvegfal című írását részletekben közölte 2020-tól kezdve a Nők Lapja, melynek szerkesztett, bővített változata 2021-ben jelent meg a Scolar Kiadónál, s a debütáló regény az év egyik irodalmi bestsellere lett.

A kötet a bántalmazó párkapcsolatokba nyújt betekintést, teszi ezt oly módon, hogy mindkét irányból – a bántalmazó és a bántalmazott szemszögéből is – kendőzetlenül mutat be történeteket, tűpontos képet adva ezzel az emberi kapcsolatok egy sajátos típusáról. Olyan fontos kérdéseket vet fel a regény a negyvenes éveiben járó, kétgyermekes házaspár történetén keresztül, hogy „Miért bánt és miért hagyja bántani magát az ember?”, „Milyen veszteségeket cipelnek magukkal ezek az emberek?”, „Miért nem vállalják a kilépést a bántalmazó kapcsolatból?”, s egyáltalán, lehetséges-e anélkül érteni a bántalmazó nézőpontját, hogy kisebbítenénk cselekedetei súlyát?

Mindenki sérült, így vagy úgy. Ki úgy, hogy bánt, ki úgy, hogy hagyja, hogy bántsák. Ki végzetesebben, ki kevésbé, ki gyógyíthatóan, ki gyógyíthatatlanul. Van, aki öl a végén, és van, akit megölnek. Talán csak szerencse kérdése az egész…?” – hangzott a regény alapját képező sorozat mottójaként.

Az Üvegfal című történetből színházi produkció született, a Gólem Színházban nagy sikerrel fut a zenés darab, amelyben a színész pár, Gryllus Dorka és Simon Kornél keltik életre a regény főszereplőit, Lénát és Pétert. A kötetből készült hangoskönyvet pedig Balsai Móni és Makranczi Zalán előadásában hallgathatja meg a közönség.

A szerzővel Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója beszélget.

#kötetbemutató #dobraysarolta #szegedisomogyikönyvtár #irodalom #kultkocsma

Szegedi Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét