Kezdőlap Egyebek Könyvtári séták – Sokszínű programokkal készül a szegedi Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári...

Könyvtári séták – Sokszínű programokkal készül a szegedi Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében

37
0

2022-ben immár tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire, amikor is az ország valamennyi könyvtárában izgalmas programokkal várják a látogatókat.

Az idei esztendő egy jelentős évfordulóval emeli a programsorozat fényét, országszerte 70. születésnapjukat ünneplik ugyanis a megyei könyvtárak. 1952-ben egy minisztertanácsi határozat rendelkezett a megyei könyvtárak létrehozásáról, amely elsőként Békéscsabán jött létre. Csongrád-Csanád megyében a hetvenéves évforduló két könyvtárhoz kötődik. A feladatellátás a megye akkori székhelyén, Hódmezővásárhelyen indult 1952-ben, majd a megyei tanács 1972. decemberi ülésén döntött úgy, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár vegye át a megyei szerepkört. Megyénkben e két könyvtár 20, illetve 50 éves munkájának köszönhető a könyvtári hálózat kiépítése és működtetése.

Fotó: Visó

Az Országos Könyvtári Napok programjai idén az esélyek és jogok köré szerveződnek. A Somogyi-könyvtár e tematika mentén hívta meg illusztris vendégeit: esély az emberi méltósághoz, gyerekek és fiatalok esélyei és jogai, családok esélyei, esély az egészséges élethez. Október 3-án Dobray Sarolta újságíró érkezik Szegedre, akinek a Nők Lapja hasábjain 2004 óta megjelenő cikkeinek válogatásából, a Scolar Kiadó gondozásában Üvegfal címmel jelent meg első kötete. A bántalmazó kapcsolatokról szóló debütáló regénye a 2021-es év egyik irodalmi bestsellere lett. A kötet a bántalmazó párkapcsolatokba nyújt betekintést, teszi ezt oly módon, hogy mindkét irányból – a bántalmazó és a bántalmazott szemszögéből is – kendőzetlenül mutat be történeteket, tűpontos képet adva ezzel az emberi kapcsolatok egy sajátos típusáról.

Október 10-én Karafiáth Orsolya lesz a könyvtár vendége, aki Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget című kötetét mutatja majd be. A mű a társas kapcsolatokról, barátságokról szól egy halálos kór árnyékában, hogy hogyan lehet és kell megküzdeni a váratlan és kínzó tapasztalatokkal. Bár Karafiáth regénye az elmúlással való szembesülést boncolgatja, az Egymás könyve mégsem egy melankolikus történetet mesél el, tele van reménnyel, örömmel és vidámsággal.

Az esély az egészséges élethez ponthoz kapcsolódva, október 4-én egy egész napos prevenciós és rekreációs esemény kerül megrendezésre. A Somogyi-könyvtár és a rendezvény együttműködő partnere a Mályvavirág Alapítvány (az Alapítvány a női daganatos betegségek prevenciójának fontos misszióját viszi) délelőtt 9 órától este 6 óráig vár minden érdeklődőt információs szóróanyagokkal, valamint egy gyors villámkvízzel, zsákbamacska könyvekkel, én-idős kézműveskedéssel, nemezeléssel. Október 12-én pedig dr. Csupor Dezső tanszékvezető egyetemi docens tart előadást a daganatos, és egyéb betegségekhez kapcsolódó, gyógyulást ígérő tévhitekről, gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről.

A gyerekek és fiatalok számára is kínál programokat az október a Somogyi-könyvtárban. Október 11-én Hartay Csaba íróval, költővel ismerkedhetnek meg a középiskolások. Beszélgetőtársa Brunner Krisztián, a Rádió88 munkatársa lesz, az egykori középiskolai padtárs.

Hartay Csaba legújabb könyvét a Margó Irodalmi Fesztiválon is bemutatták és az erről készült beszámolók szerint a legvidámabb program díját is megkaphatta volna.

A jelenleg Szarvason élő író első kötete a Lerepül a hülye fejetek című kisregény a kamaszkor világába röpíti az olvasót. A Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt (Scolar) című, közelmúltban megjelent könyve pedig időutazás, mágikus realista börtönfless, nyomasztó látomás, groteszk rémálom, epikus road movie, amelyben két, a tököli fiatalkorúak börtönéből elszabadult srác indul különös utazásra.

A Gyermekkönyvtárban A tizenhármak nyomában. A múlt ismerete a jövő esélye… címmel történelmi nyomozós játék indul családok és felsőtagozatos osztályok számára, amelyre előzetes jelentkezéssel lehet nevezni. Október 9-én pedig A kerek kő – Mesejáték a Truffaldino Bábszínház előadásában című programra várják azokat, akik a Futrinka utcai pontgyűjtésben vagy a Kincskeresés a természetben című gyerekkönyvtári játékban korábban részt vettek.

A hónap végén a szegedi vagy szegedi kötődésű írók mutatkoznak be legújabb köteteikkel. Október 21-én Diószegi Szabó Pál Hegymagasság, tengermély című kötetét ismerheti meg a közönség. Október 25-én Bátyi Zoltán hozza el az Areión Könyvek kiadásában megjelent legfrissebb novelláskötetét, Krétarajzok, gázgyár falára címmel. Október 26-án pedig Bene Zoltán Teremt, és című novelláskötetének bemutatójára kerül sor, amelyben az író 2005 és 2021 közötti években született 33 novellája kapott helyet.

Október 27-én az idén 60 éves Darvasi Lászlót, a Magvető Kiadó gondozásában Az év légiutas-kísérője címmel megjelent novelláskötetéről kérdezi Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. Az év légiutas-kísérője igazi mesternovellákat tartalmaz. A történetek helyszíne legtöbbször a magyar vidék, ahova elköltözött, de elszakadni képtelen felnőttek térnek vissza újra és újra, ahol a különböző generációk nem értik meg egymást a legváltozatosabb módokon. Az írásokban mégis ott kísért mindig a humor, a komor helyzeteken is átüt a kíméletlen fantázia, és a legváratlanabb helyzetekben is felszikrázik a költőiség.

Olyan színes lesz tehát az október a Somogyi-könyvtárban, mint az őszi falevelek. Érdemes lesz tehát ebben az időszakban is ellátogatni a könyvtárba, nemcsak olvasnivalóért, hanem sokszínű kulturális programokért is.

Szegedi Somogyi-könyvtár/Visó

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét