Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – Diplomaosztó ünnepségük 40. évfordulója alkalmából első kiadású Móra-kötetet...

Szegedi könyvtári séták – Diplomaosztó ünnepségük 40. évfordulója alkalmából első kiadású Móra-kötetet fogad örökbe a JATE-BTK 1977-82-es évfolyama a Somogyi-könyvtárban

77
0

2022. szeptember 24. (szombat) 11 órától – helyszín: a Somogyi-könyvtár, 3. emelet

Több éves hagyomány, hogy a Szegedért Alapítvány díjazottjai, a város díszpolgárai és más prominens személyiségeik örökbefogadnak köteteket a Somogyi-könyvtár értékes, régi gyűjteményéből. 2019 óta azonban egy mecenatúra program keretében bárki számára lehetővé vált a könyvek örökbefogadása. Az örökbefogadók hozzájárulhatnak egy-egy kötet restaurálásához, segítve ezzel a Somogyi-könyvtár értékmentő, értékőrző tevékenységét. Az örökbefogadás tényét egy emléklap igazolja, valamint a könyvtár minden év júniusában és októberében ünnepélyes keretek között bemutatja pártfogóit. Emellett arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az örökbefogadók örökbefogadott dokumentumaikkal az Emlékkönyvtárban „találkozhassanak”.

A Somogyi-könyvtárban 2003 óta közel 160 könyvörökbefogadás történt, az örökbefogadók díszes sora 2022-ben is szépen gyarapodott.

A közelmúltban megtisztelő, örökbefogadási kéréssel fordult a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 1977-82-es évfolyama a Somogyi-könyvtár felé.

Az egykori hallgatók idén ünneplik diplomájuk megszerzésének 40. évfordulóját. Ebből az apropóból úgy döntöttek, örökbe fogadják a Somogyi-könyvtár egy értékes kötetét. Az évfolyam választása Móra Ferenc Aranykoporsó című művére esett, azon belül is, az első, 1933-ból való kiadásra, amely egy Buday Árpád részére, Móra Ferenc dedikációjával ellátott kötet (B88053 raktári jelzettel). Az Aranykoporsó valójában Móra díszdoktori értekezése. „Szeged polihisztora” egész életében büszke volt a doctor honoris causa, vagyis tiszteletbeli doktori címére, amelyet az irodalom művelése és a régészeti kutatások terén kifejtett értékes munkásságának elismeréseképpen kapott a szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karától.

Az ünnepélyes, sajtónyilvános örökbefogadásra 2022. szeptember 24-én, 11 órától kerül sor a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén.

Az idén negyven éve végzett évfolyamra az ország valamennyi szegletéből érkeztek az egykori hallgatók. Közel 100 gólyával indult az évfolyam, amelyből ötéves képzési idő után 83-an végeztek nappali tagozaton, 13-an az utolsó évet – többnyire családi okok miatt – levelezőn folytatták, 6 diák pedig egyéni levelezőként szerzett diplomát. A diplomájuk megszerzése után közülük többen oktatnak hazai egyetemeken, tevékenykednek tudományos pályán, vagy épp minisztériumi állást töltenek be. Az évfolyam zöme középiskolai tanárként dolgozott, illetve dolgozik, közülük néhányan iskolavezetőként is. A tanári munka mellett helyt álltak vizsgáztatóként, érettségi elnökként, tankönyveket, oktatási segédanyagokat írtak, valamint tehetséget gondoztak. Többük munkáját ismerték el különböző szakmai, pedagógiai díjjal. A JATE BTK 1982-ben végzett bölcsészei közül többen futottak be igazán nagy ívű pályát, s lettek méltán ismertté, így például Monok István, az MTA könyvtárának főigazgatója (korábban az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója), aki az SZTE könyvtár szak egyik megalapítója.

Az évfolyamnak a szépirodalmat „nem középiskolás fokon” művelő képviselői közül kiemelkedik a József Attila-, Márai Sándor-, Arany János- és Artisjus-díjas Kontra Ferenc költő, író, műfordító, aki – nem mellesleg – az újvidéki egyetem magyar irodalom tanszékén kreatív írást tanít.

Az örökbefogadáshoz anyagi támogatás is kapcsolódik, amelyhez 20 egykori hallgató járult hozzá. 2022. szeptember 20-ig több, mint 50.000 Ft gyűlt össze, amelyet állománymegőrzésre, az értékes kötetek jó állapotának megőrzésére fordít a Somogyi-könyvtár.

A Somogyi-könyvtár mecenatúra programjának részleteiről a honlapon olvashatnak:

https://www.sk-szeged.hu/orokbefogadas-es-mecenatura/

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét