Kezdőlap Kiemelt anyagaink Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész

Pécs díszpolgára lett Uhrik Teodóra táncművész

45
0

 

Pécs díszpolgára címmel tüntették ki Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, a Pécsi Balett alapító tagját, jelenlegi ügyvezető igazgatóját a város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen, csütörtökön – közölte a tánctársulat az MTI-vel.

 

 

 

    Azt írták: Uhrik Teodóra neve elválaszthatatlan a pécsi tánctársulattól, hiszen Magyarország első modern balettegyüttesének alapító tagjaként több mint hat évtizede dolgozik a társulat kötelékében, ez idő alatt pedig csaknem harminc évet töltött aktív, folyamatos táncművészeti munkával, miközben három és fél évtizeden át pedagógusként a Pécsi Művészeti Gimnáziumban is dolgozott.

 

 

A kommünikében kiemelték, hogy magas fokú művészi érzékenysége és technikai tudása, előadóművészi tehetsége, színészi képességei hosszú évtizedekre a társulat meghatározó tagjává tették: 1967-1989 között a Pécsi Balett magántáncosa volt, majd országos szinten a szakterület egyik legjobbjaként elismert, kiváló táncpedagógusként működött újabb évtizedekig – írták.

 

Kiemelték: táncművészi és táncpedagógusi tevékenysége közismerten etalon a magyar színházi életben, ennek megfelelően részt vett az alapfokú és a középfokú táncművészeti oktatás központi programjának létrehozásában és a szakmai vizsgakövetelmények összeállításában.

 

Kitértek arra, hogy egykori növendékei megtalálhatóak az ország legjelentősebb balett- és táncegyütteseiben Magyarországon és külföldön is.

Táncművészi és táncpedagógusi karrierjét követően, 2017 óta a Pécsi Balett ügyvezetőjeként dolgozik.

 

A baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése a táncművészet területén végzett kiemelkedő munkásságáért és a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepének elismeréseként adományozta a díszpolgári címet Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas, érdemes művész táncművésznek, aki a laudáció szerint “a magyar táncművészet egyik legmeghatározóbb személyisége, Pécs kulturális-művészeti életének ikonikus alakja”.

MTI/jegy.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét