Kezdőlap Egyebek Egyre népszerűbb sport a pónilovaglás Magyarországon

Egyre népszerűbb sport a pónilovaglás Magyarországon

479
0

Egyre népszerűbb sport a pónilovaglás Magyarországon, a pénteken kezdődő országos bajnokságra több mint 160 gyermek nevezett 25 klub képviseletében – hangsúlyozta Fáró Mirella, a Magyar Póni Klub Szövetség elnöke csütörtökön az MTI-nek.

 

Egyre népszerűbb sport a pónilovaglás Magyarországon

 

Mindenhonnan nevezések

    Mint mondta, a Balatonvilágoson rendezendő országos bajnokságra az ország minden szegletéből érkeztek nevezések. A gyerekek 4 éves kortól 13 éves korig különféle versenyszámokban indulnak: a legkisebbek futószáras lovaglásban mérik össze tudásukat, ezen kívül a nagyobbaknak és rutinosabbaknak lesz díjlovaglás és díjugratás is.

 

Ifi kategória is lesz

A gyermek korosztály mellett ifi kategóriában is versenybe szállnak a fiatalok. Közöttük vannak haladó lovasok, akik a szakági szövetség vizsgájával rendelkeznek, emellett szerepelnek az indulók között kezdők is, akik még csak “kóstolgatják” a lovassportot.

 

Látogass el Facebookos oldalunkra is!

Sokfajta díjat kiosztanak:

mindegyik résztvevő díszszalagot vihet haza, a kategóriák első három helyezettje pedig serleget és érmet kap, emellett tárgyjutalmakat is kiosztanak.

 

 

Pár hónaposan lovaglás

Mint mondta, céljuk, hogy a legfiatalabbakat is be tudják vonni a lovaglásba, az országos bajnokságon ezért a kicsiknek olyan feladatokat kell végrehajtaniuk, amelyek akár pár hónapos gyakorlással elsajátíthatók. A díjlovaglás és díjugratás azonban éveken keresztül tartó gyakorlást igényel – tette hozzá Fáró Mirella.

 

Állatról való gondoskodás

Azt mondta, a lovaglás azért jó sport, mert azon túl, hogy a jó levegőn mozognak a gyerekek, megtanulják az állatról való gondoskodást, a felelősségvállalást is.

 

Kezelhetőség, mozgás

“Mi azt javasoljuk, hogy a gyerekek pónin kezdjenek el lovagolni, mert könnyebben kezelhetők és a mozgásukat is lényegesen egyszerűbben tudják követni a gyerekek, mint a nagy lovakét” – hangsúlyozta.

 

Több figyelem a pónikra

Kifejtette, hogy nincs jelentős különbség a póni és a nagyobb lovak tartása között, a pónik – mivel nagyon intelligens állatok – kicsit több figyelmet igényelnek.

A pónilovaglás egyre népszerűbb

Fáró Mirella hangsúlyozta: Magyarországon egyre népszerűbb a pónilovaglás annak ellenére, korábban a pónitartásnak itthon nem volt hagyománya. Külföldön a világháborúk előtti időszakban nemesek tartottak pónit a gyerekeiknek, de hazánkban ez nem volt jellemző, nem tenyésztettek őket.

 

Pónik tömeges tenyésztése

    “Nem voltak olyan népszerűek, mert az volt a vélekedés, hogy a pónik nehéz természetűek és nehezebb bánni velük, mint a nagyobb lovakkal” – mondta. Azóta változott a szemlélet, hazánkban most már tömegessé vált a tenyésztésük – jegyezte meg Fáró Mirella.

 

Hagyomány, szakmai fejlődés

A Magyar Póni Klub Szövetség Magyarország legnagyobb ifjúsági lovas szervezete, 2004-ben alakult. Tagja az európai póni szervezetnek és a legnépesebb, évszázados hagyományokkal bíró angol póni klubnak is. Az utóbbi versenyrendszerét adaptálták azzal a céllal, hogy a gyerekeknek olyan versenyzési lehetőséget teremtsenek, amely a minőség mellett szakmai fejlődést is biztosít a számukra.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét