Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – A Somogyi-könyvtárban folyóiratokból sincs hiány

Szegedi könyvtári séták – A Somogyi-könyvtárban folyóiratokból sincs hiány

68
0

A Somogyi-könyvtárban a frissen megjelenő könyvek mellett a folyóiratok tekintetében is bőséges kínálatból válogathatnak az olvasók. Az első. emeleten összesen 563 folyóirat érhető el, amelyből 174-et kölcsönözhetnek is a beiratkozott könyvtárlátogatók.. A napi-, heti-, havi-, illetve negyedévente megjelenő újságok mellett többféle bookazine is megtalálható, témájukat tekintve minden igényt és érdeklődési kört kielégítve. A magyar nyelvű folyóiratok mellett idegen nyelvű lapszámok is segítik a nyelvtanulást, az angol-, német-, francia-, olasz-, spanyol-, vagy éppen orosz nyelven való olvasást.

A folyóiratok tematikája igen széleskörű, az életmóddal kapcsolatos példányok igen népszerűek, megtalálhatóak a pszichológiával, gyógynövényekkel, természetgyógyászattal, ezotériával foglalkozó, különleges „mentes” táplálkozáshoz segítséget nyújtó magazinok, de még orvosi szaklapok is, mint az Orvosi Hetilap. A szabadidő eltöltésének különböző módjaira kínálnak ötleteket az olyan folyóiratok, mint a Természetjáró Turista Magazin, a Kertészet és Szőlészet, a Kerti Kalendárium, a Méhészet, vagy éppen a Horgász Magazin, de még a vadgazdálkodás is képviselteti magát a Nimród című lap képében. Akit a kötés, a varrás, vagy a hímzés érdekel, bőven talál tartalmat magának, ahogyan a gasztronómia, a lakberendezés, a természetjárás, a környezetvédelem, az autók és motorok, vagy éppen a filmművészet szerelmesei is. A Somogyi-könyvtár folyóirat-kínálatában valamennyi tudományág képviselteti magát: a történelem, a művészet, a természettudományok; ezen kívül elérhetőek a politikai témájú lapok, valamint a kistérségi-, és a különböző felekezetek kiadványai.

A kézzel fogható folyóiratok mellett a könyvtár digitalizáló csapatának köszönhetően olyan kuriózumok érhetőek el pár kattintással az online térben, digitalizált formában a könyvtár honlapján, mint a Szegedi Napló, amely a város első modern napilapjaként indult egy évvel a nagy árvíz előtt. A koronavírus-járvány első hullámának idején, a könyvtár munkatársai megkezdték a lapszámok digitalizálást, 2020 augusztusára pedig már a napilap 4 teljes évfolyamát elérhetővé tették az online térben. Ez a munka már csak azért is volt jelentős, mert a Délmagyarország lapszámainak digitalizálása mellett, a városi sajtó történetének egy másik, meghatározó médiuma volt a Szegedi Napló, amely így elektronikus formátumban is feldolgozásra került. Azóta már 11 évfolyam lapszámai között böngészhetnek a kutatók és a város története iránt érdeklődők.

Emellett, a könyvtár honlapján szintén elérhetőek a Szeged – A város folyóirata lapszámai a kezdetektől, 1988-tól egészen 2012-ig. A könyvtár digitalizált folyóirat-kínálatából érdemes csemegézni, mert olyan kuriózumra bukkanhatnak többek között, mint a Méhész-Ujság, 1917-ből; a Jó Barát című ifjúsági képes hetilap 1882-ből; vagy az Iskolai Lap, amely Protestáns növelészeti közlöny alcímmel futott 1861-ben. Elérhetőek a gyűjteményben a Hüvelyk Matyi című élclap, a Gyorsirászati Közlöny, az Iparosok Lapja, a Magyar Tanítójelöltek Lapja, vagy éppen a Szegedi Paprika nevű élclap egyes lapszámai is – hogy csak egy pár, érdekes címet emeljünk ki a sok közül.

A digitalizált folyóiratok listája elérhető:

http://virtualis.sk-szeged.hu/periodika/

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét