Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – FOTÓ(S)ZÓ – Hajdú Mónika fotókiállításának megnyitója

Szegedi könyvtári séták – FOTÓ(S)ZÓ – Hajdú Mónika fotókiállításának megnyitója

84
0

2022. július 22. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér

Egy képet nemcsak nézni kell, hanem elgondolkozni a látottakon. Lehet kreálni belőlük egyéni képzettársításokat vagy játszani tovább a »kiolvasott« üzenettel. Gondolatot gondolatra építeni. Magam is írok verseket, egyperceseket, glosszákat stb. és gyakran ezen írások mellé készül a fotó, mint illusztráció, vagy maga a fotó inspirál megírni valamit. A kettő együtt olyan szoros egységet alkot bennem, hogy néha úgy érzem, már csak így teljes a »kép«.

A fotózás számomra egy olyan képalkotás, ahol kaput nyitok egy új térbe szellemi, lelki és fizikai dimenziók útján s ezáltal a látomásból máris más világ lesz, valami olyan, amit én akarok látni az optika szcientifikus folyosóján keresztül, de összeköttetésben a misztikus transzcendenssel, hogy lebeghessek ideig, óráig a súlytalan mindenségben. Nekem fordulópont volt, egy ún. művészi felvilágosodás, ha szabad így neveznem, amikor tudatosult bennem, hogy a fényképezőgép olyan kapcsolatban van a szemem és a világ között, mint a lélek a test és az univerzum között. Egy olyan »eszköz« a kézben, ami segít vizuálisan kivetíteni a megfoghatatlan szegmenst csak finoman kell tartani. Akkor is ha nehéz. Mert ilyenkor egy érzelmi súlypontot tartunk, amivel olyan pillanatot kapunk el a térben, ami üzenethordozó ajándék és pont azzal a bizonyos kattintással visszük át egy másik dimenzióba, oda, ahol az ember még ember”.

A szegedi származású Hajdú Mónika végzettsége szerint külkereskedelmi üzemgazdász és diplomamunkája megírása miatt utazott Spanyolországba, ahol ma is él. Gyakran jár haza Magyarországra. Kiállításai voltak Budapesten, Szegeden, Kaposváron és Pátyon. A fotózást nem tanulta, autodidakta módon sajátította el és fejlesztette művészi szintre. Az első képek családi fotók voltak, amelyeket azért készített, hogy családtagjainak bemutathassa spanyolországi életét. Tudását azonban folyamatosan fejlesztette, és ma már egyre gyakrabban hívják bemutatkozásra különböző kiállítótermekbe. A fotózás mellett versírással is foglalkozik, amit szintén nagyon szeret, és úgy véli, hogy a két műfaj kölcsönösen megtermékenyítően hat egymásra. (Forrás: Félegyházi Közlöny)

A kiállítást a fotóművész az időközben elhunyt mentorának, Papp Évának ajánlja.

A kiállítást megnyitja:

P. Pálffy Julianna író, költő

Hajdú Mónika született fotóművész és született költő, egyszerre lírai és ugyanakkor sajátos humorú egyéniség. Szenzitív módon van kapcsolata az őt körülvevő világgal, látásmódja mindenki mástól erősen megkülönböztetett” – mondta róla Sándor Edit képzőművész. Először az írásai illusztrálásához kezdett el fotózni, amely az évek során egyfajta művészi érzékkel párosult.

A kiállítás megtekinthető

2022. augusztus 27-ig.

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét