Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – Eszperantó mozaikok – kiállításkavalkád várja az érdeklődőket a...

Szegedi könyvtári séták – Eszperantó mozaikok – kiállításkavalkád várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtárban

54
0

2022. július 14-től augusztus 15-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti és alagsori kiállító terei

A Somogyi-könyvtár nyári zárva tartása alatt adott otthont a 22. IMEK – Internacia Medicinista Esperanto-Kongreso – Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszus néhány eseményének. A könyvtár június 18-tól nyári nyitvatartási rend szerint várja ismét látogatóit, így napjainkra már a nagyközönség számára is megtekinthetőek a többségében eszperantó témájú tárlatok.

Az ország egyik legjelentősebb eszperantó gyűjteményét – amelyet a Somogyi-könyvtár őriz – Farkas Ernő nyelvtanár hozta létre a már meglévő műnyelvi kötetek, valamint a bécsi Esperanto Museum duplumpéldányainak ötvözetéből. A Magyar Eszperantó Múzeum és Könyvtár néven 1961. július 23-án megnyílt gyűjtemény 260 kötetet tartalmazott a kezdetekkor, amely azóta folyamatosan gyarapodik. A gyűjtemény 600 kötettel indult, ma mintegy 3300 könyvből és kb. 250 féle folyóiratból áll. A gyűjtemény anyagában találhatóak továbbá kották, lapkivágatok, aprónyomtatványok és kéziratos munkák. Erre a gyűjteményre – és a kerek évfordulós eseményre – építve a Somogyi-könyvtár videósorozatot indított Eszperantó pillanatképek címmel, melynek keretében felidézik az eszperantó világnyelv történetének érdekes mozzanatait.

Magyarországon több (országos, szak, helyi) eszperantó szövetség működik, melyek közülük sok önálló, de 13 szervezet a MESZ tagja. Az egész világon egyedi a tudományos eszperantó szervezetek között a Budapesti Orvos-Egészségügyi Eszperantó Szakcsoport (a MESZ tagszervezete és szakcsoportja), ami 1969 óta működik. Az 53 éves működése alatt Dr. Molnár Lajos és Dr. Farkas Julianna vezetésével közel 500 összejövetelt, előadás-sorozatot, konferenciát tartottak, részt vettek a szakszótár, és több tudományos cikk megszerkesztésében.

Legutóbb 2021. december 18-án tett látogatást a Magyarországi Eszperantó Szövetség vezetősége a Somogyi-könyvtárban, amely során megtekintették a bibliotéka jelentős eszperantó gyűjteményét, valamint a 2022-es évre vonatkozó közös terveikről egyeztettek a könyvtár munkatársaival. A tervek 2022 júliusában valósultak meg a Magyarországi Eszperantó Szövetség (MESZ) – Hungaria Esperanto-Asocio (HEA) és a Somogyi-könyvtár szervezésében. A kétévente meghirdetésre kerülő rendezvényt először 1977-ben Lengyelországban, Krakkóban tartották. A 2022-ben megrendezésre kerülő kongresszus két helyszínen, két városban zajlott: Szegeden és Hódmezővásárhelyen. A kongresszus a civilizációs betegségek diagnosztikai és kezelési újdonságait járta körül, valamint a Yumeiho masszázsterápia történetének, módszertanának és gyakorlatának bemutatására vállalkozott.

2022-ben a Somogyi-könyvtár adott otthont a 22. IMEK – Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszusnak, amely az előadások mellett, kiállításokat is magával hozott.

Eszperantó pillanatképek címmel egy kamarakiállítás keretében az eszperantó világnyelv történetének érdekes mozzanatait mutatják be a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében. A tárlaton olyan különlegességeket tekinthetnek meg a több mint száz éves eszperantó nyelven írt nyelv-, és tankönyvek, mese- és olvasókönyvek, szépirodalmi alkotások mellett, mint a Baghy Gyula által kézzel írott, 1917-ben összeállított eszperantó-magyar szótár; az Én spektrumom című mű, amely Budapest bombázásakor sérült meg; vagy egy eszperantó nyelven írt London-térkép 1907-ből. De a gyűjteményben olyan művek is megtalálhatók, mint Shakespeare Hamlet-je, 1894-ből; vagy Madách Imre Az ember tragédiájának 1924-es kiadása, amelyet Kalocsay Kálmán fordított eszperantó nyelvre.

Molnár László 3D origami módszerrel, tea tasakokból hajtogatott alkotásai szemet gyönyörködtetőek. A bejáratot egy 18000 darab teapapírból készült stegosaurus őrzi. A Hódmezővásárhelyi születésű Borbély Noémi díszüvegezéssel, azon belül is a Tiffany technológiával készült ólmozott, festett és olvasztott üvegei, ékszerei is gazdagítják a kiállítást, ahogyan Ködmönné Janka Erzsébet és Eszes Mária – egykori MESZ-elnök – festményei is, amelyek az alagsori kiállítótérben tekinthetőek meg. Egy képválogatás is készült a Budapesti Orvosi Eszperantó Szakcsoport munkásságából, valamint egy különleges összeállítás a tojásfestők munkáiból.

A kiállítás megnyitója után előadás keretében bemutatásra került a Paŝo post paŝo en urbo Szeged (Lépten-nyomon Szegeden) kulturális séta eszperantó nyelven. A virtuális városismereti séta során egy applikáció segítségével megismerhetjük Szeged nevezetes helyeit, emblematikus épületeit, városunk lépten-nyomon megelevenedő történelmét. A valóság megfigyelése és a virtuálisan kapott információk begyűjtése által élményszerűen, interaktív módon válik a felhasználók számára ismerőssé “a napfény városa”.

A kiállítás kavalkád egészen 2022. augusztus 15-ig megtekinthető.

Szeged, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét