Kezdőlap Egyebek MÁR TÖBB MINT 440 EZREN LÁTOGATTAK EL A MAGYAR ZENE HÁZÁBA

MÁR TÖBB MINT 440 EZREN LÁTOGATTAK EL A MAGYAR ZENE HÁZÁBA

48
0

Ősszel újabb látványos kiállítással, határokat feszegető koncertekkel, valamint különleges programokkal várja a látogatókat a Ház.

A Magyar Zene Háza januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már több mint 440 ezren jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet meghatározó helyévé lépett elő. Kiállításai, koncertjei és edukációs programjai nagy lelkesedésre találtak, idén ősszel pedig újabb attrakciókkal gazdagodik a ház kínálata: ismert fellépőkkel, kísérletező alkotóművészekkel, ismeretterjesztő programokkal, novemberben pedig a magyar poptörténetet bemutató, átfogó és elképesztően látványos időszaki kiállítással várja a látogatókat.

 

 

Kiemelt -ls nyitókép: Liget-Budapest/Palkó György

A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nem csak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe. A nyitása óta eltelt öt hónap alatt ellátogató több százezer vendég a legmeghatározóbb hazai közgyűjtemények látogatottsági szintjére helyezi fel a Magyar Zene Házát. Mindezek mellett a közösségi médiában Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, sokezer fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi social media felületen. Nem véletlen, hogy a japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett házat a világ legjobb kortárs épületei között tartja számon a nemzetközi turisztikai- és építészszakma, a Magyar Zene Háza rendszeres szereplője meghatározó európai programajánlóknak.

Számos első alkalmat élhettünk meg a Zene Házban az első félévben, először járt Magyarországon az amerikai soul, jazz és rock’n’roll zenét ötvöző Delvon Lamarr Organ Trio, a Grammy-díjas Aiofe O’Donovan, de itt tartott lemezbemutató koncertet a Kéknyúl, Veni és az Anima Sound System is. Frenetikus koncertet adott a Battles, dupla teltház élvezte Robert Henke retrofuturista audiovizuális műsorát. A nagy találkozások helyszíne is volt a Ház, magyar és külföldi előadók első alkalommal léphettek együtt színpadra: izgalmas egymásra találás volt a tuvai Huun Hur Tu és a Kerekes Band koncertje, korok és világok fonódtak össze a Szent Efrém Férfikar és a korzikai Ensembele Tavagna műsorában. Társművészetek kapcsolódására jó példa a Neked8 koncertje, mely az abszurd témáját járta körbe Örkény István segítségével. A város-sorozat részeként első alkalommal Debrecen zenei élete mutatkozott be, kurátori hétvégék keretében pedig Harcsa Veronika, majd Lukács Miklós szerkesztette a programot a Házban.

Emlékezetes élményeket kaptam az első félév programjai alatt, de nem titok, mint minden újdonsághoz a Zene Háza programjaihoz is kell egy nagy adag nyitottság. Büszkeséggel tölt el az első szezon eredménye, ez a fantasztikus Ház levizsgázott, és a közönség rajongása, szeretete, az itt dolgozó csapat lelkesedése tölti meg a Házat. Jó és érdemes ide belépni!” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A hármas osztatú intézmény minden szintjén megjelenik a zene, a koncertek, kiállítások és ismeretterjesztő programok egymást építve, segítve új és egyedi zenei élményt adnak a látogatóknak. „Újításban nincs hiány a Házban, az állandó kiállítás forradalmasította a hazai klasszikusabb kiállítási élményt, a program iránti érdeklődés a nyitás óta töretlen, január óta már több mint 40 ezren váltottak rá jegyet. A Hangdóm kísérleti produkciói több mint 35 ezer látogatót vonzottak a Házba, a magyar könnyűzenére fókuszáló könyvtár, a zenepedagógiai programok élmény alapú foglalkozásai mind újat adnak a zenei nevelésben” – tette hozzá Horn Márton intézményigazgató.

A tavaszi félév folytatásaként az őszi szezonban is zenei műfajoktól függetlenül számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét a Magyar Zene Háza formabontó koncerttermében: a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan átütő koncertet ad, az amerikai alternatív rock meghatározó alakja, Sun Kil Moon, a nagy személyes történetmesélő is emlékezetes programnak ígérkezik. Sok izgalmas előadóművész mellett fellép Becca Stevens, aki a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba. Az izlandi ADHD, aki a jazz és a rock, a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

Magyar popzenéből ugyancsak széles kínálat várja szeptember közepén a hazai előadók rajongóit, Dés András osztrák és hazai zenészekkel kollaborál, majd Sebő Ferenc munkássága előtt tisztelgő produkció lesz látható, míg Zoránt ilyen bensőséges közegben nem nagyon lehet máshol látni. Ősszel is folytatódnak a hosszabb kifutású, tematikus események, rögtön szeptember 1-től négy napra a távol-keleti klasszikus zenéé a terep, neves japán és magyar zenészek adnak közös koncerteket a Távol-keleti Komolyzenei Fesztiválon. Szintén folytatódik a tavasszal indított város-sorozat, ezúttal Veszprém zenei élete mutatkozik be a Házban, Likó Marci és Géczi János zenés irodalmi estje mellett a záró gálakoncerten a Mendelssohn Kamarazenkar és Snétberger Ferenc is játszik. Ősztől az Operabeavató széria is beköltözik a Zene Házába, a Bánk bán egész évadon át tartó világának lesz a helyszíne, és a nagysikerű Brain Bar programsorozat is a Házban keresi a választ arra, hogy mi tesz minket emberré.

Őszi programokra mától jegyek is vásárolhatóak, érdemes még a nyáron lecsapni a legizgalmasabb produkciókra!

Kiállítás

A látogatók nagykedvence, az állandó kiállítás és a hangokkal kísérletező Kreatív Hangtér májusi átadása után novemberben megnyílik a magyar pop történetét eddigi legátfogóbban bemutató, elképesztően látványos időszaki kiállítás is. Az állandó kiállításhoz hasonló technikai megoldásokon keresztül az új tárlat 1957-től, az első magyar lemez születésétől 1993-ig, a Sziget Fesztivál megjelenésééig veszi végig a pop alakulását hazánkban.

Nagy erőkkel dolgozunk az installációkon, hamarosan megkezdődnek a beépítési munkálatok is. Az állandó kiállításunk tapasztalataival a hátunk mögött igazán rendkívüli programmal várjuk vissza a látogatóinkat – mondta el Horn Márton. Majd hozzátette: „A Ház leginnovatívabb helyiségébe, a Hangdómba is érdemes időnként visszalátogatni, hiszen a vetítések repertoárja minden hónapban bővül, az új filmeket Dome live címen premier vetítéssel, vagy élőzenei kísérettel mutatjuk meg a nézőknek.”

Zenepedagógia

A Zene Háza védjegyeként is nevezhető ismeretterjesztés nem csak önállóan, hanem a koncertprogramok és a kiállítások tartalmaként is megjelenik a Házba. A koncerteken rendszeresen találkozhat a közönség olyan különleges tartalmakkal, melyek a zenehallgatás élményét egészítik ki, ilyen például a szeptembertől induló infó-koncert műfaja, mely az ismeretterjesztést és a zenehallgatást hozza egy platformra. A kiállítások is gazdagodnak az interaktív tárlatban mikro-koncertekkel, amik lehetőséget adnak az aktuális témához illő élőzene-hallgatására.

Ősztől minden korcsoport számára indul programsorozat a Házban: folytatódik a legkisebbek körében nagy népszerűségnek örvendő Ringató foglalkozás, míg filmvetítésekkel zenetörténeti barangolásokkal, közös énekléssel és zenéléssel elindul az idősebbeket összehozó klubélet is. Felnőttek számára indított szabadegyetemi program részeként folytatódik Tóth Árpád karnagy nagysikerű Hangadó sorozata a világtörténet legnépszerűbb dallamaival, míg Bognár Szilvia a magyar népdalokat dolgozza fel közös zenéléssel, énekléssel. Juhász Előd zenetörténész önéletrajzi beszélgetéseket tart Marton Évával, Zoránnal, Vásáry Tamással és Wolf Péterrel Aranyalbum című programsorozata keretében. Folytatódnak a népszerű könyvtári programsorozatok is, a Rock and Roll szabadegyetem és Rockfilmklubra gyorsan fogynak a jegyek, érdemes időben lecsapni rá.

A tavaszi szezonban rendkívül népszerűek voltak az iskolás csoportokat fogadó zenepedagógiai foglalkozások, több mint 70 vidéki és budapesti iskoláscsoport számára tartott foglalkozást a zenepedagógiai csapat. A kiállításlátogatást és zenepedagógiai foglalkozást összekötő program ősszel is folytatódik 9 választható témában. A hétvége ősszel is a családoké lesz a Házban, az új szezonban a társművészetek és a zenei műfajok sokszínűsége kerül fókuszba a gyerekek és felnőttek számára egyaránt izgalmas programokon.

Magyar Zene Háza koncertajánló

2022.II. félév, ősz/tél

Az őszi szezonban számos dalszerző-előadó teszi tiszteletét az MZH-ban, de mindegyikük egy kicsit más oldalát domborítja ki a zsánernek: az amerikai alternatív rock egyik vezető alakja, a Red House Painters zenekarral indult Sun Kil Moon a nagyon személyes történetmesélésben hisz, Becca Stevens a jazztől a folkon át a popig játszik az alműfajokkal, a rangos Mercury-díjra jelölt Sam Lee a Brit-szigetek népdalaiból indul ki, a Grammy-díjas Chris Thile mandolinjával a bluegrass és az americana stílusokat helyezi fókuszba, Otis Taylor személyében pedig az első igazi bluesos dalszerzőt köszönthetjük a házban.

Innovatív zenében sem lesz hiány, a hiphop egyik vezető, forradalmi zenekara, az Injury Reserve egészen biztosan agyrobbantó koncertet ad majd, akár csak a k-pop egyik legígéretesebb formációja, a dél-korai népzenét poppal úttörő módon keresztező Leenalchi. Alva Noto pedig az elektronikus zenében meghatározó figura, már több mint húsz éve.

Magyar popzenéből ugyancsak széles a kínálat, Gloria (Dányi Krisztina Morningdeer utáni projektje) és Berger Dalma egy estén mutatja be új előadói néven első lemezét, illetve EP-jét, Frenk szintén friss albumot koncerteztet, Zoránt pedig ilyen intim közelségből nem nagyon lehet máshol látni. De azt sem, ahogyan menő előadók – Ohnody, Balla Gergely (Platon Karataev), Okos Viola (Odd ID) és Sam Redbreast Wilson – zenélés mellett mesélnek, beszélgetnek is a dalszerzésről a Dalszerzők köre sorozat második kiadásában.

Jazzben határkereső produkciók követik egymást, a Tálas Áron Trio Palya Beával és Szalóki Ágival közelíti a népzenéhez a műfajt. Az izlandi ADHD a jazz és rock, még inkább a posztrock közös pontjait keresi, az amerikai The Bad Plus pedig avantgárd jazzbe ültet rengeteg híres popdalt David Bowie-tól a Pink Floydon át a Nirvanáig.

A határok átlépése a művészeti ágak között is igaz, az indiepopos Bermuda Szerb Antal Utas és Holdvilágát dolgozza fel, az Esterházy x Esterházy – Harmonia Caelestis elnevezésű est a két azonos című Esterházy-alkotás, a 17-18. századi zeneszerző Esterházy Pál és a 20-21. századi író, Esterházy Péter műveit köti össze, de Pilinszky János munkásságának is szentelünk egy zenés estet.

A klasszikus zenében Bachtól (Bach-kép-más-képpRozmán Lajos C klarinét koncertje) Debussyig (Debussy kamaraművei) utaztatunk, a nevükhöz hű, sokszoros díjnyertes cseh trió, a Trio Bohémo Dvořák-, Liszt- és Schoenfield-darabokat játszik, a fiatal olasz kamaraegyüttes, az Ensemble Tolmetes karácsonyi koncertjét a barokknak szenteli. Kirill Troussov hegedűs Szűcs Mátéval, Fejes Krisztinával és Onczay Zoltánnal ad koncertet.

Ustad Wasifuddin Dagar

Tradicionális és a világ számos pontjáról érkező globálzenei előadók közül ősszel a 25. évét turnéval ünneplő román rezes Fanfare Ciocărlia szeptemberben örömzenél (a Sam Lee-fellépés mellett ez is a Hangvetővel közös produkcióban megvalósuló koncert lesz). Szakrális zenei sorozatunkban az indiai énekes Ustad Wasifuddin Dagar és a tunéziai multikulturális előadó Ghalia Benali lép fel. A tavaszi szezonhoz hasonlóan ősszel is lesznek tájegységekre koncentráló népzenei gálakoncertek, Mozsika és gardon címmel októberben a Gyimes szerepel a fókuszban, decemberben pedig Felföldi utakon címmel a felvidék. Az évet pedig Herczku Ágnes Emlékül című műsora zárja.

Ha ennyi sem volna elég, jön a norvég zongorista-csellós Håvard Enstad, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a marokkói-brazil-spanyol LALA Tamar, vagy éppen a szabadkai születésű, Németországban élő avantgárd-énekes, Thea Soti.

 www.magyarzenehaza.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét