Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári – múzeumi séták – A Múzeumok Könyvtári Éjszakája idén sem...

Szegedi könyvtári – múzeumi séták – A Múzeumok Könyvtári Éjszakája idén sem enged korán lefeküdni

37
0

2022-ben június 25-én, szombaton rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakája elnevezésű nagysikerű eseményt, amelyhez a Somogyi-könyvtár Dóm téri épülete, valamint a Stefánia Fiókkönyvtár-klub ezúttal is különleges programkínálattal csatlakozik. Az esemény 18 órától kezdődik és a szervezők egészen éjfélig várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában 23 óráig meghirdetett mesés játékkal várják a gyerekeket és családjaikat. Kavarodás a Futrinka utcában címmel Bálint Ágnes mesehőseivel, Mazsolával, Tádéval, Böbe babával, valamint Frakkal is találkozhatnak a résztvevők. Eközben az Internet-térben Szőlősi Róbert Szeged nevezetes épületeit bemutató legómakettjei lesznek láthatóak. Az alagsorban kézműves foglalkozással várják a könyvtár látogatóit, ahol színes fejpántokat, álomfogót és állati motívumos maszkokat készíthetnek majd. 22 órától pedig egy izgalmas városi sétára hívják az érdeklődőket. A közel másfél órás városnéző programon esőmentes időjárás esetén Szeged éjszakai fényeit lehet majd megcsodálni a Somogyi-könyvtár mobilapplikációjának segítségével.

 

A Múzeumok Könyvtári Éjszakáját többféle kiállítás és bemutató színesíti, így például tárlatvezetéssel egybekötve tekinthető meg A nők és a szecesszió – változó női szerepek, viseletek, életstílus a századfordulón – „múzsaszerep” és alkotói önkifejezés című tárlat, valamint a 2022 az üveg nemzetközi éve – minden az üvegről a Somogyi-könyvtár tükrében – konkrét és átvitt értelemben egyaránt című kiállítás is. Az 1. emeleten westernfilmes kvízzel készülnek, valamint Gaudí és a 20. századi spanyol mesterek: Dalí, Miró és Picasso elevenednek meg a művészeti albumok lapjain. A könyvtár 3. emeletén a helyismereti gyűjtemény újonnan beszerzett dokumentumaiból, valamint a Vasváry-gyűjtemény válogatnak, illetve Eszperantó pillanatképek címmel az eszperantó múltjához és jelenéhez kapcsolódó könyvritkaságokkal, játékkal és apró ajándékokkal készülnek. Az Emlékkönyvtárban pedig az Indián törzsek nyomába erednek, a Bennszülöttek és európai telepesek a St. John folyó vidékén, ősi törzsi kultúrák emlékei – a Somogyi-könyvtár régi és ritka köteteinek tükrében című összeállítás keretében.

A Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában is várják a kikapcsolódni vágyókat 18 órától egészen éjfélig indiános képregényekkel, könyvekkel és filmek ajánlójával, valamint western témájú izgalmas játékokkal és nyereményekkel. A zenéről a KidsAlone zenekar gondoskodik két felvonásban, így felcsendülnek klasszikus rock, pop és blues dallamok, feldolgozások, valamint saját szerzemények is. 18.30-tól 19 óráig egy csendesebb, lágyabb hangzású, 20.30 és 21 óra között pedig egy pörgős, táncolós koncertet hallgathat meg a közönség.

Mindkét helyszínen kedvezményes beiratkozás (250 forint/ félév) várja a kölcsönözni vágyókat. A programokon való részvétel ingyenes.

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét