Kezdőlap Kiemelt anyagaink 4S Street és Dorogi koncert – Nekünk és a bornak meséltek a...

4S Street és Dorogi koncert – Nekünk és a bornak meséltek a gyergyóiak, de néhány fényes gomb is befigyelt az Aréna Gardenben

979
0

Kedves Látogató!

Bizonyára Te sem tudod, hogy életedben mi, miért történik. Talán csak sejtésed lehet róla. Annyit tudunk: minden okkal alakul úgy, ahogy. Én sem vagyok másképpen ezzel. Sétáltam Beni Barátommal, Kollégámmal az Aréna Garden felé május harmadik hetében, és történt valami, ami örömmel töltött el. Éppen egy mikrobuszból pakolták ki hangszereiket, erősítőiket Alinék (4S Street), amikor odasiettem az énekeshez, szinte egyszere törtünk ki egy üdvrivalgásban… és minden magyarázkodás nélkül megöleltem, ami viszonzásra talált. Ebben az ölelésben minden benne volt. Meg -és felismertük egymást, mintha Testvérek lennénk, a szó legmagasztosabb értelmében. Alin szövegei, énekhangja üde színfolt a magyar és erdélyi popzenei életben, pedig soha, senki nem tanította írni, énekelni, gitározni. Nála minden érzésből jön. Az Ő titka innen eredeztethető, hiszen bárhol, bármikor feláll együttesével, lecsupaszított lélekkel teszi. A politikatudományt tanult srác legemberibb arcát nem csak a színpadon, hanem a való életben is megmutatta nekünk. A gyergyói együttes előretörése nem véletlen, titkuk a hitelességükben rejlik. 

 

Utazunk máskor – szól a 4S Street egyik dala

 

Mi nem máskor, hanem május harmadik hetében tettük, méghozzá vonattal. 🙂

 

 

 

Kedves meghívásnak tettünk eleget május 21-én. Az Aréna Gardenben a 4S Street gyergyószentmiklósi fiatal együttes tagjai tárt karokkal vártak. Az Intim Torna Illegál egyik volt alapítója, Dorogi Péter énekes, dalszövegíró, zeneszerző DOROGI nevű együttesével is fellépett. Ismét járja az országot, sőt, Erdélyt is, ahol elkészítette első szóló videóklipjét, a Néhány fényes gomb című dalhoz. 

 

Hogyan találtunk rá a fiatal erdélyi zenekarra? Beni Barátomnak mutattam meg pár dalt a 4S Street együttestől, hiszen Ő és én is szeretjük az igényes zenét. A sors iróniája, hogy Beni egyik szavajárása a “Majd máskor”, így fura, de először az Utazunk máskor című dalukat (Szebb napok album) ismertük meg, majd egyre többet, mindkét albumukról. Ők azonban nem máskor, hanem mostanában szinte megállás nélkül járják Erdélyt és Csonkahont. Beindultak. A Petőfi Zenei Díjat is megkapták, az Év Zenekara lettek, de a Mesélek a bornak című dalukért Erdély Legszebb Dala Díjat is magukénak tudhatják. Azt is megtudtuk tőlük, hogy a harmadik lemezük anyagát is gyűjtik már – a rengeteg koncert mellett – hamarosan stúdióba vonulnak.

 

4S STREET: TŐLEM TÁVOL

 

Állok megilletődötten, maroknyi emberrel és Barátommal, egyben drága, szeretett kollégámmal, Benivel a budapesti Aréna Garden színpada előtt. Bezártam magam egy kis világba, ahol ismét megélhettem a szerelem ilyen-olyan érzését… és ámulok-bámulok. Kicsit becsukom a szemem. Bevillan egy kép: láttam ennek a dalnak a klipjét, még a táncos hölgyre, Molnár DALMÁRA is emlékszem. Eltáncolta nekem, nekünk azt, amit már a zene, a szöveg sem tud kifejezni… Most, szokásomtól eltérően nem dúdolok, csak hallgatom a zenét, figyelem a zenekar tagjait, Alint is, ahogyan énekli az első dalt, a Tőlem távol címűt.

 

Távol tőlem/Szöveg: Mihály Csaba, zene: 4S Street

Ajándékok és Játékok nagy választéka, alacsony árakkal és időgarantált 1 munkanapos szállítási opcióval”

 


Kattints a logóra, ha szeretnél ajándékozni!/a szerk./

 

xxx

 

Mihály Csaba billentyűst, zeneszerzőt biztosan mélyen megérinthette szerelmi története, hiszen a szövegét Ő írta. Mindegyikünk szíve egyszer találkozik szerelemmel. Így, vagy úgy, de talán az emlékek örökre megmaradnak. A nyomok, a mámor, az idő mindig ott van velünk, vagy ellenünk. Fiatal koromból azért arra is emlékszem: “…tartogat még fényt a reggel…” és arra is, hogy “…a reggel tőlünk volt szép…”

 

Balról jobbra: Szabó László basszusgitár, Alin Nicuta énekes-szövegíró, akusztikus gitár, Visnyei Ferenc/Visó megilletődötten, Csala Sándor Benjámin/Beni úgyszintén, mellette Fülöp Lori szólógitár, Mihály Csaba zeneszerző, billentyűs és Pál Andor dobok

 

Mindegyik dalukban kellemes lírai, de olykor pörgős, táncolható dallamokra “ébredhetünk”, amelyekhez olyan dalszövegek íródtak, hogy még inkább arra gondolthatunk: rátaláltunk egy zenekarra, akik hatalmas értékkel tesznek minket gazdagabbá.

 

Azt mondhatjuk, hazaérünk, amikor őket nézzük, hallgatjuk!

 

A 4S Street tagjai nem foglalkoztak azzal, hogy csipetnyi közönségnek játszottak.

Sőt, mintha oldottabb, családiasabb légkör és hangulat alakult volna ki.

 

 

A két lemezük összes dalát előadták, mindegyikről írhatnék ódákat, magasztos szavakat, azonban mit sem érnek, ha csak olvasol róluk! El kell menned egy koncertjükre, tapasztald meg! Érezd, amit ad a zenéjük, a mondanivalójuk, hiszen lelki, szellemi táplálék nélkül élni nagyon sivár lenne!

 

A Mesélek a bornak című dalról most mégis pár mondat kikívánkozott belőlem. Beni, de az én számomra is – amúgy szerintünk mindenkinek – ad egy kis érzelmi-lelki töltést. Az üzenete egyértelmű: figyelj magadra, szüleidre, hazádra, szeretteidre, és emlékezz, honnan jöttél és hova tartasz!

 

 

A metsző hideg és a havasok látványa annyira kézzel foghataó, amikor nézem és hallgatom a Mesélek a bornak című dal videós változatát, ugyanakkor folyamatosan ad és ad, valami nagyon különlegeset. Az Aréna Gardenben élőben is volt lehetőségem Benivel (neki is a legkedvesebb dala ez!) átélni azt, ami feltölti szívünket melegséggel. Nem csoda ez, hiszen Józsi bácsi, a főszereplő alakja ezerszeresen is megérint minden embert, aki csak ki tudja nyitni szívét ebben a mai világ ordító ürességében. Itt, a koncerten is éreztem, ott van velünk… Amikor írom e sorokat, Ő már egy másik világban folytatja útját, az égi havasok legfennköltebb csúcsain jár. Elképzelem, hogy ott is szívja dohányát, és hallgatja Erdély Legszebb Dalát. Olykor letekint onnan fentről azokra a gyergyói srácokra, akikre életében felnézett… majd büszkén, egyenes derékkal, megelégedetten vonul égi sátrába az Atyához… és a lelke is megduzzad attól, hogy ez a világ nincs elveszve, ha olyanok népesítik be, mint “székely gyermekei”, meg akik őket hallgatják. A 4S Street tagjai révén – itt a koncerten is -, olyan tűz lobogott bennünk, elért hozzánk Józsi bácsi szívén-lelkén keresztül, amit ott láthatunk, érezhetünk a másik szemében is, ha készen állunk rá. Őszintén: a koncerten mindent megkaptunk, amit csak szerettünk volna. Én ekkor nem engedtem szabad folyást könnyeimnek, mintha tartogattam volna akkorra, amikor megtudom, hogy Polgár Józsi bácsi nincs e földi béklyóban már, és mégis Egész Lénye bennem van. Amikor írom e sorokat, már nem megy, nem tudom visszatartani a könnyzuhatagot, amely megállíthatatlanul zúdul gépem billentyűzetére, de ahogyan olvasom a dalhoz írt kommenteket egy videómegosztó portálon: nem csak én vagyok így ezzel.

 

Isten Vele, Józsi Bácsi!

 

Ez a dal az egyik legfájdalmasabb, leggyönyörűségesebb dal, amit az utóbbi időben hallgattam, néztem. A koncerten kiénekeltem magamból mindazt, amit kellett: Apám és Nevelőapám minden bánatát, fájdalmát (a sajátomét is beleértve!), a szeretetüket, a hiányukat. A Hazám, a Nemzetem és a világ minden sóhaját, rezdülését ebben a dalban véltem elemi erővel feltörni.

 

 

 

Dorogi Péternek nincs ideje nyalogatni a régi dolgok sebeit, sőt, már korábban le tudta Ő és minden “Intimes” tag zárni azt, ami elmúlt. Jó, de volt rá idejük, hiszen fél évig búcsúkoncerteket adtak. . 🙂

 

 

Dorogi Péter immáron több mint 20 éve áll rendszeresen színpadra. Nélküle a hazai nagyszínpadok is üresek lennének, ha nem lépne fel.

 

 

 

A Kistehén Tánczenekar alapítójaként, de az egykori Intim Torna Illegál szintén alapító tagjaként és frontembereként is ismerheti a közönség. Tavaly óta DOROGI néven, új zenekarával láthatja Őt a nagyközönség.

 

 

Egyfajta zenei emlékező túrára hívott meg minket Dorogi Péter zenekarával, hiszen a mély, lírai dalok, a bensőséges hangzás, a fesztiválok ütemes rock zenéin keresztül, a pörgős rádióslágerekig szinte minden elhangozott. Péter, aki olykor a vizek, de viccek hullámain is szörfözik, eléggé jól tartja magát a dallamok erősebb hullámain is.

 

A rendkívül közvetlen, barátságos Dorogi Péterrel Benink pózol

 

Annyi régi slágert hallottunk itt, hogy felsorolni is sok lenne, de a Balaton, az Anyu, meg én, a Hipnotizőr király, a Vágjál lyukat a kádba, A mennyország kapujában, Felhő fenn az égen, az Örökké, a Nem adom fel, de többek között a Csillagtengeren is előkerült a régi repertoárból.

 

 

Nagy volt a közönség soraiban az ováció, amikor az “intimes korszak” beköszöntött az éjszakába nyúló koncerten, még Beni is “élte” a dalokat. 🙂

 

 

A Néhány fényes gomb című, kimondottan “dorogis” dal is bemutatásra került. A közönség – még én is – eléggé erőteljesen énekeltük, a többi, ismert slágerrel együtt. Az utóbbi dal videóklipje is elkészült (Erdélyben forgatták), így most ezt közre is adjuk!

 

Ami eléggé kitűnt a Péterrel készített beszélgetésünkből is: spirituális beállítottságú, így nem csoda, ha szövegei sokunkat mélyebben megérintenek. Nagyon szereti a közönségét, és azokat, akik vele zenélnek. Elképesztő fontosnak tartja a barátságot. Nagyszerű zenészek alkotják új formációját: kiemelte Balázs Ádám billentyűst akivel írt is közös filmzenéket korábban. Ádám nem mellesleg egy Oscar-díjas film zenéjét is megkomponálta.

Jobbról balra: Benikénk, Péterünk és Visó

Édesapja az a Balázs Árpád zeneszerző, aki szintén maradandót alkotott. Dalait kórusokban énekelhettem többmilliomod magammal. Péter sorolta még a neveket: Dajka Tomi, Geschitz Janesz és Boros Bálint, akikről nagy szeretettel beszélt.

Ami egyértelmű: ezzel az új csapattal megmutatják az új lendületet… és a csillagok mindig fent ragyognak az égen…

Mit is lehetne még írni erről a hatalmas dupla koncertről?

Aki ott volt, hazamehetett egy óriási élménnyel, amely elővehető ínséges időkben. Vagy, ha nem volt elég: el kell menni a következő koncertjükre is…

Az a dolguk a zenészeknek, hogy jó dalokat, szövegeket írjanak, amiket  a közönség könnyen a szívébe tud zárni. Az sem baj, ha örökre tudnak lelket és szellemet táplálni. 🙂

Benivel együtt üzenem: tekintsünk fel olykor az égre, keressük a fényes gombokat, de meséljünk is, akár lobogó tűz és bor mellett, mert rájöhetünk: talán égi polgárok is vagyunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét