Kezdőlap Egyebek Szegedi séták – a szegedi Kooperáló Színházpedagógiai alkotótér nagysikerű osztálytermi előadássorozata –...

Szegedi séták – a szegedi Kooperáló Színházpedagógiai alkotótér nagysikerű osztálytermi előadássorozata – Platón: Szókratész védőbeszéde

146
0

#szinhazpedagogiakultkocsma
#szegedikooperaloszinhazpedagogiaialkototer
#szegedinemzetiszinhaz
#platonszokrateszkultkocsma
#kultkocsma

Szókratész címmel tartott nagysikerű osztálytermi előadássorozatot a szegedi Kooperáló Színházpedagógiai alkotótér.

 

 

A színészek improvizációi és Platón Szókratész védőbeszéde című műve nyomán készült produkciót eddig 5 iskola 150 diákja tekintette meg.

 

 

A darab kiindulópontja egy komikus alaphelyzet: a történet fiatal főhősei (Sziládi Hajna és Kállai Ákos) egy különös szertartás során megidézik Szókratész szellemét, hogy az egyikőjük válaszokat kapjon élete nagy dilemmáira. A varázslat nem úgy sül el, ahogy tervezték, és a görög gondolkodó megszállja nagymamájukat (Molnár Erika). A nagyi immáron Szókratészként igyekszik bejutni a város középiskoláiba, hogy a boldog és helyes élet mibenlétéről filozofáljon a diákokkal. Amikor pedig bejut egy osztályközösségbe, akkor nincs más hátra, végig kell „játszani” vele védőbeszédének történetét.

 

Az események egyre komolyabb fordulatokat vesznek; a szereplőknek nemcsak a kialakult helyzettel, de életük sorsdöntő kérdéseivel is szembe kell nézniük.

Az alkotók elsődleges célja a diákokkal együtt játszani és gondolkodni arról, hogy a tudás miként függ össze az erkölccsel, az erkölcs pedig a boldogsággal.

 

Fontosnak tartják, hogy párhuzamot teremtsenek a fiatalok generációs dilemmái és a Szókratész gondolatainak tulajdonított filozófiai felvetések között. A darab történetét kiindulási pontként használva, a saját tapasztalataikból merítve vizsgálják a döntéseik természetét, valamint a számukra helyesnek vélt élet ismérveit. Az előadás lényeges eleme, hogy kérdve-kifejtő módon további kérdéseket generáljanak a fiatalokban, illetve megadják az esélyt, hogy releváns válaszokat találhassanak a saját életükre nézve.

 

A diákok aktív, a történet cselekményét és gondolatiságát befolyásoló résztvevőivé válnak az előadásnak. A színészek interaktívan tartják velük a kapcsolatot, hogy a kölcsönös párbeszéden keresztül alaposabban megérthessék a kialakult helyzeteket és kérdéseket.

 

Színész-drámatanárok:

Molnár Erika, Sziládi Hajna, Kállai Ákos. Dramaturg: Lengyel Zoltán. Rendező: Farkas Attila és Kállai Ákos

 

 

A népszerű osztálytermi előadássorozat folytatódik a következő tanévben, jelentkezni akooperalo@szinhaz.szeged.hu e-mail-címen lehet.

#szinhazpedagogiakultkocsma
#szegedikooperaloszinhazpedagogiaialkototer
#szegedinemzetiszinhaz
#platonszokrateszkultkocsma
#kultkocsma

Szegedi Nemzeti Színház

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét