Kezdőlap Irodalom Szegedi könyvtári séták – 93. Ünnepi Könyvhét – Historikus idők – Történelem...

Szegedi könyvtári séták – 93. Ünnepi Könyvhét – Historikus idők – Történelem az irodalomban

44
0

Ma 17 órakor

Bene Zoltánnal Kiss Norbert beszélget

 

„Bene Zoltán bárhol és bármikor otthon van, vagy úgy formálja, hogy otthon legyen. Itt jár-kel közöttünk, ül velünk egy asztalnál, de bármikor továbbállhat a régmúltba, az elképzelt jövőbe vagy az el sem képzelhető jelenbe, mi pedig csodálkozva látjuk, hogy ott és akkor is ugyanúgy vele ülünk mi, ugyanúgy mi vagyunk, akik között jár-kel: kortársa mindenkinek és mindenhol, meséli a meséit, de bárhová kerül is, bármit mond is bárkinek bármiről, akkor is mindig ugyanarról, ugyanannak beszél, ugyanakkor és ugyanott: nekünk, rólunk, itt és most.” (Luzsicza István)

 

„Bene Zoltánnak a történetek iránti szenvedélye valahogy mindig maga után vonja azt is, hogy ezeknek a történeteknek valahogyan a történelemhez viszonyulniuk kell. Bene prózája az egyik legkarakteresebb a kortárs magyar irodalomban, amely azt képviseli, hogy a történelem maga is csak egy történet, megalkotott narratíva, az is el lett mondva és újra van mondva. Ezért (…) minden történetnek a történelem újramondásának kell lennie. Sőt, a szerző egyéni tapasztalatár gyakorlatilag mindig történelmi távlatban kell tolmácsolnia.” (Smid Róbert)

 

A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatósága és a Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei Írócsoportja rendezvénye.

 

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Somogyi-könyvtár
Bene Zoltán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét