Kezdőlap Irodalom Szegedi könyvtári séták – Értékes köteteket fogadnak örökbe a Somogyi-könyvtárban a Szegedért...

Szegedi könyvtári séták – Értékes köteteket fogadnak örökbe a Somogyi-könyvtárban a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai

53
0

2022. június 8. (szerda) 16.30 – Somogyi-könyvtár, 3.emelet

A Szegedért Alapítvány díjazottjai fogadnak örökbe egy-egy könyvritkaságot a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből. Az ünnepélyes örökbefogadásra 2022. június 8-án, szerdán 16. 30. órai kezdettel a könyvtár harmadik emeletén kerül sor.

 

Gömöry Dávid A’ pestisről való orvosi tanátslás … Győrben megjelent kötetének címlapja

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjjal tüntette ki Kemény Lajos bőrgyógyász munkásságát. Ő Gömöry Dávid A’ pestisről való orvosi tanátslás, A’ mellyben miképpen ki-ki okos értelmének, és az orvosi tudomány fundamentomának út-mutatása szerint, magának, mind az egésséges testnek meg-óltalmazásában, mind pedig az dögleletes – nyavalyában, önnön maga orvosa, barokkosan cirkalmas címmel ellátott magyar nyelvű művét választotta. Az örökbefogadott dokumentumot az első természettudományos témájú könyvként tartják számon.

A művészeti kuratórium Gregor József-díjasa, Temesi Mária operaénekes az első szegedi opera kéziratos kottáját választotta. Király-König Péter, a szegedi Zeneiskola igazgatójának könyvtárunkban megtalálható hagyatékából a „Der Bergknappe von Falun” [kéziratos kotta] = „A Falun-i bányász” : „regényes dalmű 3 felvonásban” című kottáját fogadja örökbe. Király-König Péter egyetlen operáját szegedi évei során jegyezte le.

 

A társadalmi és állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász érdemelte ki. Az ő választása egy igazi kuriózum a „Darstellung des gestirnten Himmels” című kőnyomat a 19. század elejéről. A tokba hajtogatva 1 csillagtérkép található, mely gömbformára húzható, ellátva a csillagjegyekre vonatkozó magyarázó szöveggel. Mivel az ilyen jellegű dokumentumok oktatási célokat szolgáltak, így igen kevés példány maradt fenn belőlük.

(A Szegedért Alapítvány fődíjasa, Karikó Katalin az elmúlt év díszpolgáraként korábban fogadott már örökbe a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből.)

Az örökbefogadási ünnepség nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi- könyvtár a 3. emeleti olvasói öbölben.

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét