Kezdőlap Kiemelt anyagaink Szegedi zenés séták – KORINDA ZENEKAR KONCERT ÉS TÁNCHÁZ – IH CAFÉ

Szegedi zenés séták – KORINDA ZENEKAR KONCERT ÉS TÁNCHÁZ – IH CAFÉ

48
0

A KORINDA ZENEKAR alapító tagjai a szegedi népzenei életben a Mentés Másként Triótól és Hodorog András moldvai adatközlő mesterüktől szerezték meg a mesterségbeli tudás legjavát, s ez a kiindulópont esszenciális jelentőséggel bír a Korinda egyéni hangzásvilágának megteremtésében.

 

 

Az eredeti felvételekről és az adatközlőktől személyesen megtanult muzsika megszólaltatásának terén az egyszerűségre, letisztultságra törekednek, ugyanakkor állandóan keresik a saját értelmezések és az egyedi előadásmódok lehetőségét is. Zenéhez való alapvető hozzáállásukat e kettősség párhuzamos jelenléte határozza meg.

 

 

 

Korinda Zenekar:

Nádasdy Fanni – ének, Csenki-Túri Luca – hegedű, Bozóki Tamás – furulyák, Jávorszky Zoltán – furulyák, gardon, Csenki Zalán – koboz, kontra, Várai Áron – dob, ének

 

A FOLKFÚZIÓ projekt a magyar és a velünk szomszédos népek népzenéje között kíván hidat építeni, kiemelve a zenei hasonlóságokat és az egyéni jellemzőket egyaránt. A koncert-sorozat célja, hogy a népzenében szokatlan, újító szellemű felfogásban, rendhagyó hangszer-összeállításokkal ismertesse meg a magyar, a délszláv és a román hagyományos repertoár közös halmazát a széles közönséggel, erősítve ezzel a szomszéd népekkel való zenei összetartozás érzését.

 

 

 

Bartók Béla összehasonlító kutatásainak köszönhetően tudjuk, hogy a magyar és szomszéd népek hagyományos népzenéje évszázadokon keresztül folyamatos kölcsönhatásban állt egymással. A koncertsorozat keretében három zenekar – Pengetős Trió, Korinda zenekar, Szélműves – kifejezetten erre a projektre összeállított tematikus koncertanyagokkal ezt a jelenséget szeretné bemutatni magyar, román és délszláv zenei párhuzamokon keresztül.

 

 

A három formáció a sajátos hangszerelésükkel a népzenei és világzenei feldolgozás különböző lehetőségeit jelenítik meg. Évezredes pásztorhangszerek találkoznak a 20. századi hangszergyártás remekeivel, moldvai csángók zeneszerszáma együtt játszhat a szlavóniai horvátok szamicájával.

 

A rendezvényre a belépés díjtalan!

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

 

 

https://www.ihrendezvenykozpont.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét