Kezdőlap Képzőművészet Gombos Zsófia és Jónás Péter festményeiből nyílt tárlat Kaposváron

Gombos Zsófia és Jónás Péter festményeiből nyílt tárlat Kaposváron

60
0


Ajándékok és Játékok nagy választéka, alacsony árakkal és időgarantált 1 munkanapos szállítási opcióval”

Képesek vagyunk címmel nyílt kiállítás Gombos Zsófia és Jónás Péter képzőművész festményeiből Kaposváron csütörtökön – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

 

 

 

    Azt írták, a Somogy Megyei Kormányhivatal Nagy Imre téri épületének galériájában berendezett tárlat az ötödik állomása az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a MANK Nonprofit Kft. közös, Staféta elnevezésű programsorozatának, amely a művészeti tehetség átörökítésének megértésére tesz kísérletet művészdinasztiák, s művészcsoportok bemutatásával.

 

 

 

Jónás Péter a Kaposvári Egyetemen tanította Gombos Zsófiát, aki a diplomaszerzést követően önálló művészi életpálya építésébe kezdett, a kiállítással nemcsak a lokalitás jelentősége, de a művészet területén elképzelhető egyik legtitokzatosabb viszony, tanító és tanítvány viszonya bontakozik ki – jegyezték meg.

 

Kitértek rá, hogy Jónás Péter fa felületein asztalok, padok részletei, a munka- és családi élet színterei láthatók, ahol a tárgyaknak, felületeknek mindig csak egy szeglete kap helyet.

 

E kiemeléssel a banális szakrálissá sűrűsödik, a formák és felületek, személyes élet szeretett helyszínei emlékké, megőrzött, az időtől megmentett valóságdarabbá nemesednek – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy ez a gesztus köti össze az egykori mester, Jónás Péter művészetét az eltérő technikával – javarészt klasszikus festészeti eljárásokkal – alkotó Gombos Zsófia munkáival.

 

Jelezték, hogy Gombos Zsófia tájai és kedvenc háziállatai elemelkednek a valós és megszokott környezetüktől és a képek sajátos, légüresnek ható terébe költöznek.

 

 

 

    Ezzel a konkrét élményt emelik univerzálissá, másfelől kiemelik a számára érdekes, értékes mozzanatokat: a személyiségét és a klasszikus vidéki élet elengedhetetlen színtereit – írták.

 

Közölték, a művész képein egyszerre hat a tájak nyitottsága, szabadságélménye a bezártságban érzékelhető szorongással és feszültséggel.

 

 

 

A július 14-ig látható tárlat azért kapta a Képesek vagyunk címet, mert az alkotók tehetségük, művészi kompetenciájuk révén létrehozzák, megteremtik, képeik által megragadhatóvá teszik a személyiség, a személyesség egy-egy fontos elemét.

 

    Képet alkotni, a valóság egy számunkra megtapasztalt minőségét rögzíteni különös vágy: egyszerre kíván az idő folyamatos sodrásából kiragadni valamit és átadni az örökkévalóságnak; és egyszerre tesz kísérletet a személyes élmény, érzelem közvetítésére, a valóság tapasztalatának szubjektív, és ilyenként alapvetően hozzáférhetetlen zártságának megbontására – olvasható a közleményben.

 

MTI/MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét