Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – A Somogyi-könyvtár köteteit fogadja örökbe Prof. dr. Szajbély...

Szegedi könyvtári séták – A Somogyi-könyvtár köteteit fogadja örökbe Prof. dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, Szeged város idei díszpolgára

53
0


Ajándékok és Játékok nagy választéka, alacsony árakkal és időgarantált 1 munkanapos szállítási opcióval”

 

 

Ünnepélyes örökbefogadás:

2022. május 21. (szombat) 11 óra

a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárában

Szajbély Mihály irodalomtudós 1977-ben végzett a JATE (ma SZTE) Bölcsészettudományi karán, 1979-ben egyetemi doktor, 1986-ban az irodalomtudományok kandidátusa lett, 2004-től az MTA doktora. 2010–2013 között a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet vezetője, 2013-tól megbízott vezetője. Főbb kutatási területei a klasszikus magyar irodalom, a XX. század elejének magyar irodalma (Csáth Géza), a jugoszláviai (vajdasági) magyar irodalom története, sajtó- és médiatörténet, az irodalom médiatörténete, a hangjáték médiatörténete és műfaji problémái.

A Magvető Kiadó gondozásában, 2019-ben jelent meg Csáth Géza élete és munkái – Régimódi monográfia című kötete, amelynek különlegessége, hogy egyszerre tudományos igényű munka, valamint életrajzi regény. A nagymonográfia kapcsán 2020-ban Artisjus-díjjal jutalmazták a szerzőt tanulmány kategóriában. 2021-ben neki ítélték a 20. századi magyar irodalom emlékezetes alakjáról, Komlós Aladárról elnevezett díjat.

Szeged Város 2022-ben megválasztott díszpolgára, Prof. Dr. Szajbély Mihály a Somogyi-könyvtár régi könyves gyűjteményéből és helyismereti gyűjteményéből fogad örökbe dokumentumokat 2022. május 21-én, szombaton 11 órakor a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárában.

Az örökbefogadandó dokumentumok az alábbiak:

 

Vörösmarty Mihály: Zalán futása: hősköltemény. Pest, 1823.

A magyar irodalomtörténet korszakalkotó művének első kiadása igen csekély példányszámban jelent meg, így önmagában is minden szempontból felbecsülhetetlen értékű. Még különlegesebbé teszi a könyvben található bejegyzés, melyből megtudhatjuk, hogy egykor Batsányi Lajos könyvtárába tartozott.

A koros hölgy. Francia regény. Írta Bernard Károly. Fordította Petőfi Sándor. Pest, 1843.

Petőfi Sándor első, kötetben megjelent műve, melynek külön érdekessége, hogy e példányba maga Somogyi Károly, könyvtárunk alapítója írt egy rövid, kritikus bejegyzést.

Kosztolányi Dezső levelei Berda Józsefhez (5 db kézirat)

A levelekből egyértelműen kitűnik, hogy Kosztolányi teljes támogatást és biztatást nyújt az ifjú külvárosi költőnek, segíti verseinek megjelentetését a kor legrangosabb irodalmi lapjaiban.

www.sk-szeged.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét