Kezdőlap Egyebek Vívás-születésnap – Rejtő Ildikó 85 éves

Vívás-születésnap – Rejtő Ildikó 85 éves

53
0

Ma is aktív életet él, követi a vívást, a teniszt és a labdarúgást, s kertészkedik Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőröző, a Nemzet Sportolója, aki szerdán lesz 85 éves.

 

 

 

    Az egykori Újpesti Dózsa – ma UTE – versenyzője öt olimpián vett részt, és mindegyikről éremmel tért haza. Legnagyobb sikerét az 1964-es ötkarikás játékokon aratta, ahol egyéniben, majd Ágoston Judittal, Juhász Katalinnal, Marosi Paulával és Dömölky Lídiával csapatban is aranyérmes lett. A tokiói kettős győzelem mellett felejthetetlen számára az 1968-as olimpia is, ahol nem sokon múlt, hogy megvédje címét.

 

   “A mexikói olimpia hatos döntője előtt időben elindultam a terembe bemelegíteni Marosi Paulával, de a taxis rossz utat választott, a maratoni futás útvonalára tévedtünk. Akkor még nem volt mobiltelefon, hogy értesítsem a csapatvezetőket a történtekről. Úgy estem be, hogy már szólítottak is. Bemelegíteni nem volt idő, fölvettem a vívóruhámat, máris vívni kellett. Négy tusig tartott egy asszó, és az ellenfelem 3-0-ra elhúzott, onnan nyertem 4-3-ra. Ha nem téved el a taxis, megvédem a tokiói aranyamat, mivel csak rosszabb tusaránnyal lettem bronzérmes” – elevenítette föl a Mexikóban történteket.

 

 

 

Az 1978-as hamburgi világbajnokság után elköszönt a válogatottól, de a kilencvenes évek elején visszatért a pástra: 1995-ben veterán Európa-bajnok, 1999-ben veterán világbajnok lett.

 

Rejtő Ildikó ma is korát meghazudtolóan aktív életet él, rendszeresen látogatja a rangos hazai vívóversenyeket, részt vesz a Magyar Olimpiai Bizottság rendezvényein, figyelemmel kíséri más sportágak eseményeit, és kertészkedik.

 

 

 

    “Nagyon szeretem a teniszt, régen Federer volt a kedvencem, most pedig a fiatal Alcaraz játéka tetszik. Focit is nézek, és mindig a gyengébb csapatnak drukkolok. Régen kertész szerettem volna lenni, a vágyból a növényimádat megmaradt. Sok virágom van, leánderem, tujám nagy cserepekben, azokat gondozom, és most nagy gondban vagyok, mert a konyhakertemben lassan ültetni kellene a paradicsomot” – mondta az MTI-nek Rejtő Ildikó, aki nagyon sajnálja, hogy sok régi társuk már eltávozott közülük.

 

 

 

 

 “A kerek évfordulókat mindig együtt ünnepeljük a lányokkal. Legutóbb novemberben Marosi Paulát köszöntöttük 85. születésnapján, márciusban sajnos itthagyott minket. Az én születésnapom után júniusban Szolnoki Mari lesz az ünnepelt, és nagyon szeretném, ha novemberben együtt lehetnénk Juhász Kati kilencvenedik születésnapján” – árulta el vágyát Rejtő Ildikó, aki az eddigi kerek ünnepségek közül a legemlékezetesebbnek azt a nagyszabású megemlékezést nevezte, amelyet az UTE szervezett az Újpesti Polgár Centrumban a 80. születésnapja alkalmából.

 

    “Ott voltak a Dózsa régi vívói, sportolói, az egykori csapattársaim, a rokonaim. Filmet is vetítettek a pályafutásomról, nagyon megható volt!” – fogalmazott.

 

 

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét