Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – A nők és a szecesszió – kiállítás a...

Szegedi könyvtári séták – A nők és a szecesszió – kiállítás a Somogyi-könyvtárban

56
0

2022. május 5-től június 27-ig

Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótere

A századfordulón a nő, mint szimbólum új értelmet nyert. A szecesszió művészei előszeretettel ábrázolták a nőiség ihlető hatalmát: hol a végzet asszonya, hol törékeny nő, hol az élet forrásaként ölt testet a halhatatlanságba emelt „örök nő”. Ezzel egy időben jelentősen megváltoznak a női szerepek, a viseletek, az életstílus. A „múzsaszerep” mellett egyre nagyobb teret nyert a női alkotók önkifejezése, mecénási és szervezői tevékenysége.

A Somogyi-könyvtár kiállítása könyvek és korabeli dokumentumok tükrében mutatja be a nők és a szecesszió kapcsolatát. Születésének 140 évfordulóján a tárlat külön megemlékezik Pogány Vilmos, a világhírű szegedi származású festő és grafikus munkásságáról, kiemelve a művész egyedi finomságú szecessziós könyvillusztrációit.

A Pogány Willy néven ismertté vált Pogány Vilmos Szegeden született 1882-ben. Könyvillusztrációkkal, majd díszlet-, és jelmeztervekkel vált híressé az Egyesült Államokban, a harmincas és a negyvenes években pedig már Hollywood népszerű díszlettervezőjeként tartották számon. 1913-ban jelent meg New Yorkban The Hungarian Fairy-Book című műve, amelyben magyar népmeséket adott közzé az angol illusztrációs stílus, valamint a magyaros motívumok ötvözésével.

A századforduló jellegzetes képző- és iparművészeti, építészeti, valamint irodalmi irányzata. Az 1890-es években elemi erővel tört felszínre és vonult át Európán, lerombolva a régi eklektikus szemléletet. Szegeden több szecessziós stílusban megálmodott épületet díszítenek női alakok, így például az Ungár-Mayer-palotát és a Goldschmidt-palotát is.

A kiállítás olyan személyiségek életművével foglalkozik többek között, mint Fischhof Ágota, aki Tömörkény és Móra mellett dolgozott a Somogyi-könyvtár könyvtárosaként és megalkotta a máig használatos tárgyszó katalógust; Lesznai Anna költő, író, iparművész; Bäck Manci fotográfusnő; vagy éppen Nyilasy Sándor festő, aki müncheni, majd párizsi karrierje után 1899-ben telepedett le Szegeden.

A „mezítlábas táncosnőként” emlegetett Isadora Duncan szegedi vendégszerepléséről is izgalmas információkat rejt a kiállítás, valamint magyar szecessziós könyvillusztrációkon és a divaton, a korra jellemző viseleteken keresztül is kibontakoznak az irányzat jellegzetes stílusjegyei.

A program a szecesszió világnapja rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre.

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét