Kezdőlap Egyebek Szegedi könyvtári séták – Beszélgetés Hász Róberttel, a Tiszatáj irodalmi folyóirat főszerkesztőjével

Szegedi könyvtári séták – Beszélgetés Hász Róberttel, a Tiszatáj irodalmi folyóirat főszerkesztőjével

41
0

2022. május 4. (szerda) 16.00

Somogyi-könyvtár Rókusi Fiókkönyvtára

A Tiszatáj folyóirat hosszú és tartalmas múltra tekint vissza. Szegeden 1946 őszén jött létre egy fiatalokból, egyetemi és főiskolai hallgatókból álló munkaközösség, amely nevét Kálmány Lajos szegedi születésű néprajzkutató, katolikus papról kapta. A Kálmány Lajos Kör célja az alföldi néptudományi kutatás, a népi gondolat előadásokkal, kiadványokkal való terjesztése volt egy irodalmi folyóirat hasábjain keresztül. Így született meg a Tiszatáj elnevezésű szépirodalmi folyóirat, amely nevét Péter László javaslatára kapta, s legelső lapszáma 1947. március 8-án jelent meg. Több évtizedes – rövid szünetekkel tűzdelt – működése alatt a folyóirat hozzájárult a szegedi irodalmi hagyományok feltárásához. Olyan alkotók munkásságát, műveit elemezte, mutatta be és értékelte többek között, mint Balázs Béla, József Attila, Juhász Gyula, Kálmány Lajos, Móra Ferenc, Radnóti Miklós, Tömörkény István, Baka István, Tóth Béla, vagy éppen Csorba győző, Jékely Zoltán, Németh László, Pilinszky János. Ezen túl a környező országok magyar nyelvű irodalmával is foglalkozott, mint például Ilia Mihály jóvoltából, Sütő András művészetének bemutatása. 2012-től a folyóirat internetes változata is elérhetővé vált az olvasóközönség számára.

Hász Róbert, a Tiszatáj főszerkesztője

Az újvidéki, doroszlói születésű Hász Róbertet 2011-ben, Olasz Sándor halála után választották a Tiszatáj főszerkesztőjének, előtte mint korrektor, majd 1996-tól mint a próza rovat szerkesztője vett részt a folyóirat életében. Hász Róbert első novelláit a zágrábi Sirius közölte horvát fordításban, majd a vajdasági magyar lapokban és antológiákban publikált. Első regénye, a Diogenész kertje 1997-ben jelent meg. Nagysikerű eddig két résszel büszkélkedő krimi-sorozatát, amely Fábián Marcell pandúrdetektív kalandos nyomozásaiba avatja be olvasóját, a Somogyi-könyvtárban is bemutatták. Regényeit, elbeszéléseit német, francia, olasz és angol nyelvre is lefordították. 2019-ben József Attila-díjjal jutalmazták munkásságát.

A délután folyamán, a Rókusi Fiókkönyvtárban Hász Róbert főszerkesztő beszélgetőtársai Vörös Pál, szegedi közgazdász, novellista; valamint a Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai lesznek.

Somogyi-könyvtár, Szeged

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét