Kezdőlap Egyebek Múzeumi séták – A honfoglalás kori magyarok mindennapjait bemutató tárlat nyílik a...

Múzeumi séták – A honfoglalás kori magyarok mindennapjait bemutató tárlat nyílik a Móra-múzeumban

211
0

A honfoglalás kori magyarok mindennapjait és a régész szakma érdekességeit bemutató kiállítással nyit újra a téli szünetet követően pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeum – közölte a közgyűjtemény PR-referense az MTI-vel.

 

 

 

 

    Hegedűs Anita tájékoztatása szerint az Elit alakulat 2.0 című kiállítás Magyarország legfontosabb honfoglalás kori leleteit mutatja be: a Bodrogközben, Karosnál talált temetőket, amelyek az időszak leggazdagabb vezérsírjait rejtették. Az első temetőre 1899-ben véletlenül, egy répaverem ásása közben bukkantak rá.

 

    A tárlat a második és harmadik temető feltárását állítja a középpontba: a kiásott tárgyak között találhatóak különböző lószerszámok, fegyverek és öltözködéssel kapcsolatos leletek, csakúgy, mint emberi csontvázak.

 

 

 A kiállítás a leletek alapján körvonalazza a honfoglaló magyarok hitvilágát, harci modorát, öltözködési, étkezési és állattartási szokásait. A látogatók megtudhatják többek között, hogy miért tettek marha- vagy birkahúst a felnőttek sírjába, miért lékeltek koponyát, mit hordtak a tarsolyukban vagy hogyan jutottak rabszolgákhoz.

 

 

 

    A május 22-ig megtekinthető tárlaton interaktív játékok, eszközök is közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a honfoglalók világát. Beléphetnek például egy jurtába, melyet a honfoglalók nemezzel fedtek le, a szerkezetek felállítása és lebontása pedig mindig a nők feladata volt.

 

 

 

A jurtában a vendégek különböző ruhamásolatokat is felpróbálhatnak.

 

    A kiállításnak fontos célja, hogy bemutassa a régészet tudományágát, a régészek és a velük együttműködő szakemberek munkáját. Interaktív eszközökön keresztül a szegedi Kultúrpalotába érkezők is régésznek érezhetik magukat, és akár antropológiai rejtélyek nyomába is eredhetnek.

 

MTI/Móra Ferenc Múzeum

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét