Kezdőlap Egyebek Budapesten tizennyolc fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató...

Budapesten tizennyolc fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

116
0

Budapesten tizennyolc fiatal művész és tudós pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

A budapesti győztesek

Balog Benedek, cselló

Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, XIV. kerület

A 15 éves, nagycsaládban nevelkedő csellista évek óta kiemelkedő eredményeket ér el szóló- és kamarazenei versenyeken, valamint néhány éve zongorázni is tanul. 2019-ben a prágai Jan Vychytil nemzetközi csellóversenyen I. díjat szerzett. A támogatás segítségével a Horvátországban megrendezendő Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen szeretne részt venni.

Barabás Lujza, festészet

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, XIV. kerület

A 13 éves ifjú alkotó absztrakt festményeivel korán nemzetközi figyelmet vívott ki magának, és már hatévesen a párizsi Louvre időszaki kiállításain szerepeltek munkái. A Tehetségtámogató Program segítségével azóta is több külföldi képzőművészeti tanfolyamon, workshopon vett részt, amelyek nagyban segítették művészi fejlődését. Az idei támogatást az Egyesült Királyságban megrendezett csoportos és egyéni kurzusokra tervezi fordítani.

Kertész Domokos, informatika

Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, XVII. kerület

A sokoldalú, 10. osztályos fiatalt az informatikán túl érdeklik a mérnöki tudományok és a fizika, valamint osztálytársaival közösen kerékpárok felújításával foglalkozó diákvállalkozást is működtet. Konstruált már díjnyertes hangsebességmérő eszközt, valamint robot tengeralattjárót, amelynek szoftveres vezérlését szeretné továbbfejleszteni a támogatás segítségével. Célja, hogy a tengeralattjáró valóban segítse a biológiai és vízügyi kutatásokat, így projektjében további szakemberekkel működik együtt.

Kusztós Olivér, klarinét

Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium, VI. kerület

A 18 éves fiatal szeretné a tökéletes hangzást elérni, hangszeréből a legtöbbet kihozni. Legutóbbi sikere a VIII. Verao Classico Nemzetközi Zenei Versenyen elért 3. helyezés volt. A támogatásból a klarinétozáshoz szükséges kiegészítőket szeretné megvásárolni (klarinéthordó- és tok).

Lengyel Dorottya Fanni, balett

Magyar Táncművészeti Egyetem, XIV. kerület

Dorottya a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakán végzés előtt álló hallgató, aki az egyetem által 2020-ban megrendezett Koreográfus Háziversenyen egyéni produkciójával az előkelő első díjat szerezte meg. A pályázat segítségével a Holland Nemzeti Balett Akadémiának a klasszikus és kortárs irányzatot is felvonultató, 2022. nyarán tartandó kurzusán szeretne részt venni.

Nagy Krisztina, zongora

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője, VI. kerület

A 15 éves zongorista a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályában tanul, a tavalyi Virtuózok műsorban pedig egészen a döntőig jutott. Kiemelkedő eredménnyel szerepel országos és nemzetközi versenyeken, valamint mesterkurzusokon képzi tovább magát. A támogatás segítségével a Progressive Musicians 2022-es New York-i megmérettetésre utazik ki.

Peresztegi Hanna Dorina, fotó-videó

Kőbányai Szent László Gimnázium, X. kerület

A sokoldalú, 17 éves fiatal a képzőművészet, az irodalom, a fotózás és a kisfilm készítés területén is aktív. Szereti, ha alkotásai komoly témákhoz kapcsolódnak, így munkáin keresztül felszólalt már a környezetvédelemért, az emberi jogokért és a méltányos munkakörülményekért is. A támogatásból a filmkészítéshez szükséges kiegészítőket: kamera stabilizátort, lámpákat, mikrofont és adaptert szerez be.

Rozsonits Ildikó, zongora

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője, VI. kerület

A 15 éves zongorista a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályában tanul. Ildikó az elmúlt években számtalan nemzetközi versenyen ért el első helyezést, legutóbb pedig a Concertino Praga Nemzetközi Rádió Versenyen állhatott a dobogóra harmadikként. A támogatásból holland és lengyel nemzetközi zongoraversenyeken való részvételét finanszírozza.

Sávolt Karolina, festészet

SEK Budapest International School, II. kerület

A 11 éves alkotó a karantén időszakban kezdett festeni, legszívesebben klasszikus olaj–vászon technikával dolgozik. Jelenleg nincs mestere, online képzéseken gyarapítja tudását. A festés mellett napi szinten teniszezik, fontos életében a sport is.

Szabó Lilla, cselló

Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium, XI. kerület

A 18 éves csellista célja szólistaként és kamarazenészként is, hogy hidat építsen az egyes zeneművek, a szerzők és a közönség között, a zenei üzenetet a lehető legteljesebb mértékben közvetítve a hallgatóság számára. 2021-ben számos nemzetközi verseny győztese volt, többek között az Egyesült Államokban szervezett San Francisco International Innovative Music Competition – Summer and Spring megmérettetésen is első helyezést ért el. A támogatás segítségével mesterhangszert szeretne vásárolni.

Szabó Vencel, trombita

Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola, XXII. kerület

A 14 éves trombitás ötödik éve játszik választott hangszerén. A tavalyi évben a XV. Országos Lubik Imre Trombitaversenyen első helyezést ért el. A támogatás segítségével egy C hangolású trombitát szeretne beszerezni, amely lehetővé tenné további zenei fejlődését.

Szaniszló Attila, zongora

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője, VI. kerület

A 16 éves székelyföldi zongorista a Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályában tanul, számtalan hazai és nemzetközi díj birtokosa. Tudását különböző kurzusokon folyamatosan bővíti. A támogatásból további nemzetközi megmérettetéseken szeretne részt venni Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban.

Tóth Ambrus, informatika

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, VIII. kerület

A 18 éves fiatal a nagypapájától tanult barkácsolni, majd később elektronikai és modellező szakkör keretében bővítette ismereteit. Jelenleg a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium robotika műhelyében programozással foglalkozik. Tervei között szerepel a magyar helyesírást tanító alkalmazás fejlesztése, integrált versíró környezet programozása, valamint a reál tantárgyakhoz kapcsolódó feladat- és megoldásgeneráló program kifejlesztése a dolgozatok másolásának megelőzése érdekében. A pályázat segítségével aktuális projektjéhez, egy programozható, okos szobatermosztát továbbfejlesztéséhez szerzi be a szükséges eszközöket.

Tövis Csapat Robotika Klub, robotika

Homoktövis Általános Iskola, IV. kerület

A robot programozási műhely nyolc éve kezdte meg működését a Homoktövis Általános Iskolában. A 10-16 éves fiatalok célja a Python programozási nyelv elsajátítása és alkalmazása, valamint a Lego legújabb innovációinak megismerése. A diákok péntek délutánonként közösen fejlesztenek, hét közben pedig egyéni feladatokat oldanak meg. A támogatásból programozható és távirányítható Lego Inventor termékeket szeretnének beszerezni.

Klasszis kategória (19-23 év):

Kovács Boldizsár, ütőhangszerek

Juilliard School, New York

A 19 éves zenész tavaly óta a világhírű New York-i Juilliard School ütőhangszeres tanszékének diákja. Széleskörű zenei érdeklődése a korábbi századok műveinek átiratától kezdve a tradicionális (afrikai, indonéz) zenén át a kortárs klasszikus zenéig terjed. Hosszú távú célja ütőhangszeres kamaraegyüttes létrehozása magyar zenésztársaival közösen, akár New Yorkban. A támogatás segítségével speciális dobverőket és ütőhangszereket kíván beszerezni.

Tusnády Simon, biológia

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, VIII. kerület

A 20 éves kutató a biológián kívül matematikából és kémiából is jeleskedik, jelenleg a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának kitűnő eredményű hallgatója. A támogatásból egy tabletet szeretne vásárolni, ami a mikroszkópos felvételek analízisében tudná segíteni géntechnológiai témájú TDK kutatása során.

Dósa Csenge, hegedű

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, VI. kerület

A 23 éves zenész nemrég vehette át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéses hegedűművész diplomáját. Közel áll hozzá a kamarazenei műfaj és nagyon várja, hogy újra minél gyakrabban szerepelhessen élőben a közönség előtt. Mesterhangszere nemrég véletlenül megsérült, a támogatásból ennek restaurálását szeretné megvalósítani.

Csigi Gergely Imre, biológia

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, VIII. kerület

A Semmelweis Egyetem negyedéves medikusa, több biológiaverseny eredményes résztvevője jelenleg az intézmény Élettani Intézetében folytat tudományos kutatást. A pályázati támogatás segítségével egy tabletet vásárolna, ami a 2022-es Tudományos Diákköri Konferenciára való felkészülésében és tanulmányaiban is segíti.

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el: https://molalapitvany.hu/tamogatott/2020-21-muveszet-tudomany

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL-csoport mint kelet-közép Európa egyik legnagyobb vállalata évente mintegy 2 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét. Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 5000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 550 projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 120.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi. További információ: www.molalapitvany.hu

A MOL-Új Európa Alapítványról

A MOL és a Magyar Állam 2021 nyarán MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hozott létre, melynek célja közérdekű célok megvalósítása kiemelten a sport, kultúra, egészségügy, gazdaságfejlesztés és környezetvédelem területén. A különböző támogatási tevékenységek a vállalatcsoporton belül eddig szétszórtan, különböző szervezetekben működtek, ezért az új alapítvánnyal egyrészt az a cél, hogy a MOL egy szervezetbe csoportosítsa az összes ilyen irányú tevékenységét, másrészt, hogy kibővítse a támogatások körét olyan területekkel, amelyek a MOL-csoport frissített stratégiájával összhangban a jelenleginél nagyobb figyelmet érdemelnek, így például a kutatás-fejlesztési, innovációs projektek támogatása, elsősorban a körkörös gazdaság kapcsán.  A MOL-Új Európa Alapítvány átveszi a MOL korábban végzett társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek, pályázatainak és tehetséggondozási programjainak jelentős részét, továbbá rendkívül széleskörű és átfogó támogatási rendszert hoz létre a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok, a nemzetközi tudásmegosztás, az oktatás és kutatás-fejlesztés, a karitatív tevékenységek, a kultúra és a sport támogatása érdekében.

http://salt.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét