Kezdőlap Egyebek Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában

Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában

122
0

2022. január 18-án nyílik az Előbújó dokumentumok 2.0 című kiállítás a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár szervezésében a Centrális Galériában, amely a közép-és délkeleteurópai régiók LMBTQI+-történeteit mutatja be a második világháború utáni időszaktól kezdődően a 2000-es évek elejéig. A kiállítást filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és egyéb kapcsolódó események kísérik.

 

 

Az Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és
Délkelet-Európában a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös kiállítása, amely a közép- és délkelet-európai meleg és leszbikus mozgalmak 20. századi történeteinek hasonlóságait és különbségeit mutatja be.

 

A kiállítás jogi iratanyagok, sajtóbeszámolók, magán- és intézményi levelezések, művészeti alkotások és egyéb dokumentumok bemutatásával szeretné segíteni a homoszexuális emberekkel szembeni diszkrimináció megértését azokban az országokban, amelyeket közös politikai célok vezettek a 20. század folyamán: hogy az 1940-es évek közepétől új kommunista társadalmat hozzanak létre, majd az 1990-es évektől demokratikus társadalmi átalakulást hajtsanak végre.

 

2022. január 19. – február 20.

Megnyitó:

2022. január 18., kedd, 18 óra

 

Az Előbújó dokumentumok 2.0 a 2021 februárjában indult Előbújó
dokumentumok című online kiállításunkra épül, újabb szempontokkal gazdagítva az ott bemutatott anyagot. Így kiegészült a közös „archívumi kutatólaboratóriumunk” által az elmúlt tíz hónap során megtalált anyagokkal, amelyek – bár rendszerezetlen formában – azt mutatják be, hogy milyen életet élhettek a transz, interszex vagy egyéb gender nonkonform emberek az államszocializmus idején, illetve a demokratikus
átmenet első éveiben Közép- és Délkelet-Európában.

 

 

A szisztematikus kutatás, illetve e dokumentumok rendezése és integrációja a projekt további feladata, amelynek eredményeit reményeink szerint a kiállítás egy külön, harmadik állomásán fogjuk a nyilvánosság elé tárni 2023- ban.

 

A mostani kiállításon bemutatott új anyagokat magánemberek és partnerszervezetek segítségével tudjuk bemutatni: ezek zömmel a vasfüggöny lehullása előtti LMBTQI+-aktivizmusról szólnak Lengyelországban, Szlovákiában és a Szovjetunióban.

 

Végül pedig az a lehetőség, hogy a kiállítást idén fizikai formában is bemutathatjuk a budapesti Blinken OSA Archívum Centrális Galériájában, okot adott arra, hogy átstrukturáljuk és jelentősen
gazdagítsuk a tavalyi kiállítás tartalmát, és nagyobb teret szenteljünk a vizsgált időszakon belül a magyarországi meleg, leszbikus és transz közösségnek.

 

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTÉSE 18 ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA
NEM AJÁNLOTT.

 

A kiállítás védettségi igazolvány/app felmutatásával látogatható. Az épületben maszk viselése és távolságtartás kötelező. A megnyitóra és a kapcsolódó programokra regisztráció szükséges. Részleteket lásd a Blinken OSA Archívum honlapján.

 

www.osaarchivum.org.

Kurátorok:
Perica Jovchevski, Közép-európai Egyetem / Blinken OSA

 

Archívum:
Hanzli Péter, Háttér Archívum és Könyvtár

 

A kiállítás a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár együttműködésében valósult meg.

 

Blinken OSA Archívum | Centrális Galéria
1051 Budapest, Arany János utca 32.
kedd–vasárnap: 10:00–18:00

 

További információ:
Bertalan Nóra | bertalan@ceu.edu | +36 30 271 2709
Háttér Archívum és Könyvtár
1136 Budapest, Balzac utca 8-10.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét