Kezdőlap Életmód A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Szegedi ételmesék ‒ a piacoktól a szakácskönyvekig

A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Szegedi ételmesék ‒ a piacoktól a szakácskönyvekig

79
0

2021. december 2-tól 2022. január 19-ig

Dóm tér 1–4., földszinti kiállítótér

A 19–20. század fordulója a szegedi gasztronómia kiemelkedő időszaka – híres piacaival, számos főzőasszonyával, újabb és újabb szakácskönyvével. A városiak számára lakóhelyük szíve a piac volt. Itt nyílt lehetőség a sokféle alapanyag és fűszer beszerzésére, melyekkel étkezéseiket változatossá tehették. Ugyanakkor a piactér jelentette megélhetésüket, szórakozásukat, társadalmi életük színterét is.

 

 

Az első híres szegedi szakácskönyv szerzője Doleskó Teréz, Rézi néni: receptjeit 1876-ban jelentették meg. Munkájának célját így fogalmazta meg: „magyar gazdaasszonyainknak utmutatóul és segédkönyvül szolgálni a főzés mesterségében, tanácsaival kisegiteni őket az étkek megválasztásánál és elkészítésénél.”

 

A Somogyi-könyvtár kiállítása könyvek és korabeli dokumentumok segítségével idézi meg a szegedi gasztronómia színes világát és máig élő hagyományait.

http://www.sk-szeged.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét