Kezdőlap Képzőművészet Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztánban

Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztánban

23
0

Schöfft Ágoston felújított festményeiből nyílt kiállítás Pakisztán második legnagyobb városában, Lahorban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága kedden az MTI-vel.

 

hungarikumokkal.com

    Mint a közleményben kiemelték, a pandzsábi szikh uralkodócsaládról készült festmények Pakisztán kulturális örökségének ikonikus darabjai. Az ünnepélyes megnyitón, amely egyben a szikh vallásalapító, Guru Nanak születésének évfordulója alkalmából szervezett vallási ünnepsorozat egyik legjelentősebb eseménye volt, megjelentek a szikh diaszpóra prominens tagjai a világ minden tájáról.

 

A Schöfft Ágoston felújított képeiből rendezett kiállítást Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára Mohammad Sarwarral, Pandzsáb állam kormányzójával közösen nyitotta meg hétfőn.

 

Az eseményen magyar részről részt vett Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

 

A közlemény szerint Schőberl Márton beszédében hangsúlyozta, hogy a festmények restaurálása a magyar-pakisztáni kapcsolatok kiemelkedő projektje volt. Rámutatott, hogy a festmények, különösen a Lahori udvar című kép, művészeti értékük mellett történelmi krónikaként is szolgálnak, és a valódi történelmi személyiségeken keresztül betekintést engednek a szikh udvar életébe és a XIX. századi Pandzsáb történelmébe.

 

A Pakisztán kulturális fővárosának tartott Lahorban megnyílt kiállításon 11 kép látható, amelyeket magyar szakemberek újítottak fel. A munkálatokat a Pandzsábi Bank (Bank of Punjab) finanszírozta, a projekt előkészületei csaknem három évig tartottak. A munkálatok idén tavasszal fejeződtek be, a képeknek a Lahori Erőd Szikh Galériája ad otthont.

 

Schöfft Ágoston magyar festőművész és világutazó 1837-ben érkezett az akkori Indiába, ahol 1840-ben Kőrösi Csoma Sándorral is találkozott.

 

Két évet élt Lahorban, a szikh maharadzsa udvarában.

 

Itt festette élete fő művét, a Lahori udvar című alkotást, amely az 1960-as években került Pakisztánba. Schöfft Ágoston képei a XIX. századi pandzsábi szikh uralkodócsalád legendás tagjait mutatják be, és fontos részét alkotják a szikh történelmi örökségnek.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét