Kezdőlap Egyebek A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Zöldítő törekvések a Somogyi-könyvtárban – Zöld Szombatra...

A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Zöldítő törekvések a Somogyi-könyvtárban – Zöld Szombatra várják a környezettudatos látogatókat, családokat

31
0

2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.

A Somogyi-könyvtár fontos céljának tekinti a munkatársak környezettudatosságának növelését, ennek érdekében nemrégiben alakult az intézményben egy Zöld munkacsoport, amely különböző megmozdulások, kezdeményezések szervezésével igyekszik elősegíteni, hogy a könyvtár környezetbarát módon, takarékosabban, zöldebben működhessen.

Ezen célok elérésének első lépése a „Nem zöldség a ZÖLD-ség” elnevezéssel, 2021. november 25-én (csütörtökön), a könyvtár munkatársai számára szervezett szakmai nap, amikor a városvezetéstől illetve a város hulladékkezelésiszakembereitőlkaphatnak hasznos információkata dolgozók, továbbá a könyvtár zöldítő törekvéseiről is szó esik, hogy a kollégák hogyan vehetik ki a részüket ebben a folyamatban.

A Zöld csoport másik célja, hogy az olvasók számára nyújtson olyanszolgáltatásokat, amelyekkel ők maguk is elindulhatnak a környezettudatosság útján, vagy részt vehetnek olyan foglalkozásokon, programokon, amelyeknek középpontjában a „zöld” gondolkodás áll, a hétköznapokban is hasznosítható tanácsokat és praktikákat nyújtanak. Országosan idén november 22-29-ig tart a Hulladékcsökkentés hete, így szombaton, november 27-én a Somogyi-könyvtárban is megrendezik a Zöld Szombat elnevezésű napot, amire várják az érdeklődőket, családokat. A résztvevők többek között játszhatnak a Gyermekkönyvtárban, kipróbálhatják, hogy papírból milyen használati és dísztárgyak készíthetők, vagy éppen virtuálisan túrázhatnak Erdélyben Fadgyas Péter túravezető segítségével.

A program 10 órakor indul: a könyvtár alagsorában erdélyi kézműves termékekből – lekvárokból, biomézekből, szörpökből, zöldségkrémekből, fűszerekből, csokoládékból válogathatnak az érdeklődők, egészen 14 óráig. E közben egészen 12.30-ig a Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület segítségével készíthetnek ékszereket, tárolódobozokat, valamint ismerkedhetnek meg a papírfonás technikájával a résztvevők.

11 órakor a Gyermekkönyvtárban Hajdan volt hajdina címmel mesés „gabonakutakodó” játékokra, mesés kalandra várják a családokat a Gabonakutató Nonprofit Kft. közreműködésével.

14 órától filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó indul útjára, amelyen Fadgyas Péter túravezetővel kalandozhat Erdély tájain a közönség. A túravezető párjával együtt vezet évek óta Erdélyi túrákat, valamint nyomtatott kiadványokkal és az Erdélyi túrák elnevezésű Facebook-csoportjában hívja fel a figyelmet a különleges tájakra és kalandokra.

13.00–15.30-ig pedig Kelemen Gabriella könyvszobrász segítségével selejtezett könyvekből készülnek majd dísztárgyak. A gyermekkönyvtárosként tevékenykedő Kelemen Gabriella különböző technikákkal alkot különleges könyvszobrokat, újrahasznosítva és megmentve ezzel a köteteket a kiselejtezéstől. Egy korábbi interjúban a könyvszobrász elmondta, legelső műve elkészítése 48 órát vett igénybe, azonban mára jóval rutinosabban dolgozik, egy néhány betűs feliratot már 3-4 óra alatt is el tud készíteni.

2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.

Somogyi-könyvtár, Szeged

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét