Kezdőlap Egyebek A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Múlt századi gyászjelentéseket mutat be a Somogyi-könyvtár...

A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Múlt századi gyászjelentéseket mutat be a Somogyi-könyvtár új kiállítása

64
0

… az elmulástól tetten érten …”címmel – József Attila Flórának című versére utalva – nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében. A tárlat szervezői ősz végén, a tél közeledtével olyan gyűjteményt tárnak az érdeklődő közönség elé, amely igazi kincsesbánya lehet nemcsak a helytörténészek, hanem a saját múltjuk iránt érdeklődő, családfájukat összeállítani kívánó magánszemélyek számára is.

A gyászjelentések egy részén a helyi emlékezetből jól ismert nevek olvashatók, máskor inkább az elhunyt érdemei, foglalkozása vagy az általa betöltött pozíciók, társadalmi szerepek keltik fel az érdeklődést. Megint más lapok kiválasztását inkább a látvány indokolja: a tárlókban egyaránt láthatók végtelenül egyszerű, szigorúan fekete-fehér gyászlapok és gazdagon díszített, különleges papírra, többféle nyomással készített, akár színes értesítők is. Nem ritka, hogy a család mellett többféle szervezet is külön gyászjelentésben értesítette a városiakat egy-egy személy haláláról. A kiállítást a könyvtár fotótárának ide illő darabjai teszik kerek egésszé. Így többek között Pálfy Ferenc polgármester 1907. január 28-án tartott temetéséről, Juhász Gyuláról, amint Ady sírja mellett áll, vagy éppen Dankó Pista 1903.évi temetéséről is illusztrálják korabeli fényképek a kiállítást.

A Somogyi-könyvtár helyismereti gyűjteménye mintegy 7000 db, 19–20. századi gyászjelentést őriz Szeged, illetve a megye területéről, ebből kb. 500 a 19. századból való. Az állományrész legrégebbi darabja 1849-es keltezésű, és Vedres István mérnök leánya, Vedres Terézia elhunytáról és temetéséről értesít „fájdalomtelt szívvel”. Az 1800-as évek második feléből kb. 500 gyászlapot számlál az állomány. Az aprónyomtatványok gyűjtése Móra Ferenc igazgatósága idején kezdődött a könyvtárban. A híres vagy kevésbé ismert személyek haláláról és temetéséről szóló értesítések olyan fontos adatokat tartalmaznak a helytörténeti kutatásokhoz, mint például a pontos dátum, az elhunyt foglalkozása, a közéletben betöltött pozíciója stb. Ezek az információk családfakutatók számára is nagyon hasznosak, mert gyakran felsorolják a gyászoló személyeket, illetve rokoni minőségüket. Ezen felül a nyomdák működéséről és termékeiről is megtudhatók adatok. A gyászlapok esztétikai szempontból is érdekesek, gyakran “látványosak”.

… az elmulástól tetten érten …” című kiállítás 2021. december 1-ig látogatható.

A majd 7000 gyászjelentés megtekinthető a Somogyi-könyvtár digitális könyvtárában:

http://ekonyvtar.sk-szeged.hu/jadox/portal/browser.psml?schemaId=0&qdcId=55&filter=84491&offset=1&resultType=0#result_anchor-1&filter=84491&limit=10&orderBy=0&orderDirection=ASC&site=browse#result_anchor

2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.

http://www.sk-szeged.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét