Kezdőlap Életmód A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Mindfulness – A tudatos jelenlétre való koncentráció,...

A szegedi Somogyi-könyvtárból jelentjük – Mindfulness – A tudatos jelenlétre való koncentráció, avagy egy különleges stresszkezelési technika praktikái

42
0

Újabb közös programra invitál a Somogyi-könyvtár, a Mályvavirág Alapítvány és a Szegedi Mályvavirág Pont 2021. november 25-én (csütörtökön) 16.30-kor a Somogyi-könyvtár 1. emeleti Zeneszobájában. Az É(p)pen Te – Nem vagy egyedül elnevezésű program keretében Dr. Szabó Éva pszichológus, egyetemi docens, a Pszichológiai Intézet vezetője, a Szociál- és fejlődéspszichológiai Tanszék vezetője tart majd előadást Mindfulness – a stresszkezelési technikák gyakorlati megvalósíthatósága és a gyógyulási folyamatra gyakorolt hatásai címmel.

Az előadó fő kutatási területei közé tartoznak a tanulást támogató pszichológiai erőforrások,beállítódások kutatása (elköteleződés, mindset, énhatékonyság, felelősségérzet), a tanári kiégés vizsgálata, valamint a diákok kiégésének és az egyetemi lemorzsolódás problémájának vizsgálata.

A mindfulness angol szót magyarra általában tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szoktuk fordítani, eredetileg azonban mindössze annyit jelent: ‘tudatosság’, ‘figyelem’. Alapvetően arra a folyamatra utal, amikor figyelmünket szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítjuk, s a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk. A keleti vallások és testtudati technikák térnyerésével párhuzamosan kezdett el terjedni a tudatos jelenlét szemlélete a nyugati kultúrában, alapvetően a második világháború után. Ám míg Ázsiában a mindfulness gyakorlása általában valamilyen vallásos keretben jelent meg, addig Nyugaton gyakran hittől független szemléletként, technikaként él tovább. 1979-ben a hivatalos egészségügy keretei között is megjelent a mindfulness Észak-Amerikában, s azóta kutatók ezrei dolgoznak azon, hogy fölfedezzék a technika mentális és testi egészségre tett pozitív hatásait. A mindfulness tehát egy szemlélet, egy viselkedési attitűd: megfigyelés cselekvés helyett, befogadás létrehozás helyett – elvárások, magyarázatok, értékelések nélkül, a tudatos jelenlétre való koncentráció. (Forrás: mindfulnessegyesulet.hu)

Idén áprilisban nagy sikerrel került az online térben megrendezésre az I. Magyar Tudományos Mindfulness Konferencia, amelynek célja a tudatos jelenlét alapú terápiák hatékonyságát igazoló hazai tudományos eredmények bemutatása. A konferencián olyan fontos területeket érintettek, mint a tudatos jelenlét neurobiológiai háttere, a betegellátásban alkalmazható irányzatokat, osztályos munkában, krónikus fájdalomban, traumatizált személyeknél vagy érzelemszabályozási zavarok esetén. De az előadások foglalkoztak a mindfulness összefüggését az empátiával, az önegyüttérzéssel vagy éppen a mindfulness készségek szerepével is a nevelésben és a segítő hivatásúak életében.

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013 májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik.Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgoznak azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, programokkal, kiadványokkal segítve a tájékozódást. Ennek érdekében több programsorozat is létrejött már. Így például 2014 óta megrendezésre kerül az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az ország számos pontján jöttek létre Mályvavirág Pontok, így helyi szinten is könnyebb koordinálni a segítő munkát. A szegedi Mályvavirág Pont Schwimmer-Tóth Timea vezetésével működik.

Az alapítvány a mályvavirágot választotta szimbólumaként, az érett nő virágára utalva, amely szívós, kitartó és nagyon szép, olyan, mint a női lélek. Néha azonban az ő szirmai is megsérülnek. Ekkor elengedhetetlen a segítség.

2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.

http://www.sk-szeged.hu/

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét