Kezdőlap Kiemelt anyagaink Gálaesttel és könyvvel ünnepli az Opera Dózsa Imre táncművészt

Gálaesttel és könyvvel ünnepli az Opera Dózsa Imre táncművészt

34
0

Gálaesttel és könyvvel ünnepli a Magyar Állami Operaház Dózsa Imre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművészt, balettmestert 80. születésnapja alkalmából november 21-én a budapesti Erkel Színházban.

 

 

    A Magyar Állami Operaház örökös tagjának és mesterművészének 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Balett művészei ünnepi gálaestet adnak, amelyen megelevenednek többek közt A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, valamint látható lesz Dózsa Imre Mahler zenéjére készített, Adagietto című koreográfiája is – közölte a dalszínház kedden az MTI-vel.

 

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Jurij Kekalo, Kerényi Barbara, Jurim Li, Morimoto Rjosuke, Pap Adrienn, Ellina Pokhodnyikh, Radzius Mikalai, Rónai András, Alija Tanykpajeva, Dmitrij Tiymofejev, Miju Takamori, Topolánszky Vince és Juki Vakabajasi, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Paul Connelly.

 

A jubileumra időzítve jelenik meg a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjait bemutató könyvsorozat legújabb kötete. Major Rita A tánc a korlátait legyőzni képes ember művészete – Dózsa Imre portréja ünnepi keretben című könyvében beszélgetések és korábbi interjúk alapján veszi számba Dózsa Imre párhuzamos pályafutásait, a táncosét, iskola- és balettigazgatóét,

 

balettmesterét és magánemberét. A gazdagon illusztrált kötetben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

 

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött 1959 és 1988 között szólistaszerepekben a Magyar Állami Operaház színpadain, ahol a klasszikus-romantikus repertoár mellett a modern koreográfiákban is emlékezetes alakításokat nyújtott.

 

Az Állami Balettintézet, majd későbbi Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként két periódus alatt összesen két évtizedig irányította a táncművészek nemzedékeinek felnevelését 1979 és 1991, majd 1997 és 2006 között.

 

A nemzetközileg is elismert, táncosként Svédországban, Nyugat-Berlinben és az Egyesült Királyságban, balettmesterként az Egyesült Államokban és Svédországban, balettigazgatóként pedig idehaza és Chilében is tevékeny művész az elmúlt tíz évben vendégbalettmesterként ismét a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításaiban vesz részt.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét