Kezdőlap Fotóművészet EU-EP-Magyarország-díj – Dávid Botond fotós projektje, a Geofolk érdemelte ki idén az...

EU-EP-Magyarország-díj – Dávid Botond fotós projektje, a Geofolk érdemelte ki idén az EP Európai Polgár díját Romániában

31
0

Dávid Botond erdélyi fotós projektje, a Geofolk kapta idén az Európai Parlament (EP) Európai Polgár díját Romániában – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

 

 

    Az EP tájékoztatása szerint a Dávid Botond székelyudvarhelyi fotós egyedülálló gyűjteményt hozott létre Európa kulturális hagyatékának egyik leglátványosabb eleméből, a népviseletekből.

 

    A Geofolk projektet, európai nőket, férfiakat és gyermekeket hagyományos népviseletben ábrázoló fényképek gyűjteményét 9 évvel ezelőtt indították útjára Székelyudvarhelyen. A jelenleg kétezer ruhadarab fényképét tartalmazó projekt valószínűleg a világon a legnagyobb ilyen jellegű anyag, hatalmas gyűjteménnyé nőtte ki magát – közölték.

 

Dávid Botondot és a Geofolk projektet Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti (EP-) képviselője ajánlotta a zsűri figyelmébe. A képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a fotográfiai gyűjtemény egyértelműen rávilágít a sokféleség szépségére és értékére, emellett jelentősen hozzájárul az európai kulturális örökség megőrzéséhez.

 

   “Az 56 ország 240 nemzetiségének több mint kétezer népviselete egyértelmű üzenet arról is, hogy a kisebbségi közösségek kultúrája szerves része Európa kulturális sokszínűségének, támogatandó és megőrzendő közös értékünk” – fogalmazott.

 

A brüsszeli átadási ünnepségen az Európai Polgár díj 2021-es nyertesei mellett a koronavírus-járvány miatt a tavalyi nyertesek is most vehették át a díjaikat.

 

Az Európai Parlament 2008-ban alapított Európai Polgár díját olyan, kivételes teljesítményt nyújtó emberek vagy szervezetek kaphatják, akik/amelyek hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

 

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket.

A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

MTI/korkep.sk

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét