Kezdőlap Egyebek Szegedről jelentjük – Somogyi-könyvtár – Nagy Dia(hó)Nap – 2021. november – Fiókkönyvtárak

Szegedről jelentjük – Somogyi-könyvtár – Nagy Dia(hó)Nap – 2021. november – Fiókkönyvtárak

230
0

Vetítések a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban a Nagy Dia(hó)Naphoz kapcsolódóan.

 

 

Mesés diafilm-vetítésekre várják a családokat a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban egész novemberben.
Árnyjátékokkal, a falon megjelenő árnyképekkel már évezredek óta szórakoztatják egymást az emberek; már az ókori kínaiak is játszottak a fény-árnyék jelenséggel.

A középkori vásárokban pedig az ún. képmutogatók meséltek a közönségnek festett táblák segítségével. A diavetítő-gép ősének ötlete egy német jezsuita tudós, Athanasius Kircher fejéből pattant ki. Az első laterna magica, vagyis „bűvös lámpa” újszerű és élményteli szórakoztatást nyújtott közönségének.

Az első magyarországi laterna magica előadásra a sárospataki református kollégiumban került sor 1704-ben, ahol kirajzolódott, hogy a készülék oktatási célra is alkalmazható. Hazánkban az első nitrocellulóz tekercsfilmek és vetítőgépeik az 1940-es években jelentek meg. A nitrucellulóz azonban erősen gyúlékony anyag volt, helyét a jóval biztonságosabb acetátfilm vette át. 1948-ban pedig megkezdődött a diatekercsek tömeges gyártása, amely a Magyar Fotó Állami Vállalat Dia osztályának megalakulása idejére datálható. 1954-től vette át a Dia-osztály szerepét jogutódja, a Magyar Diafilmgyártó Vállalat. Kezdetben a kiadott filmek még politikai propaganda szereppel bírtak, a 20. század második felében azonban elkezdődtek az otthoni mesefilm-vetítés évtizedei, amely sokak gyermekkorát meghatározták.

A kifeszített lepedőre vetített kép, szüleink hangja, a diafilmolvasó melege és zaja ugyanis olyan családias és kitörölhetetlen élményt nyújtott, ami kár lenne, ha a mai gyermekek életéből kimaradna. De nem is kell kimaradnia! Az országos Nagy Dia Nap célja, hogy évről évre megidézze a diavetés hangulatát és szeánszát, hogy a fiatalok és szüleik együtt élhessék át a mesemondás régi, de korántsem avítt formáját. (Részletesebb Diafilmtörténet elérhető a Magyar Nemzeti Digitális Archívum weboldalán)

A Nagy Dia Nap idén is útjára indul november hónapban, amelyhez a korábbi évekhez hasonlóan a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai is csatlakoznak sokszínű, diafilmvetítéssel egybekötött családi programokkal, mesedélutánokkal.

A fiókkönyvtárak az alábbi időpontokban várják a családokat diafilmvetítésre:

 

 

November 4. (csütörtök) 16.30 Tekerős mozimaraton – Móra Utcai Fiókkönyvtár

November 10. (szerda) 17.00 Meseszőnyeg – Márton-napi mesék és diafilmvetítés – Tápai Fiókkönyvtár

November 12.  (péntek) 16.00 Családi diafilmvetítés: Kérd meg szüleidet vagy a nagyit, hogy jöjjenek el veled és olvassanak mesét a diavetítő mellett! – Odesszai Fiókkönyvtár

November 12. (péntek) 16.00 Világszép kecskebéka – Rókusi Fiókkönyvtár

November 18. (csütörtök) 16.30 Tekerős mozimaraton – Móra Utcai Fiókkönyvtár

November 19.  (péntek) 16.00 Családi diafilmvetítés: Kérd meg szüleidet vagy a nagyit, hogy jöjjenek el veled és olvassanak mesét a diavetítő mellett! – Odesszai Fiókkönyvtár

November 25.  (csütörtök) 16.30 Mesekuckó: játékos, interaktív, diafilmes mesefoglalkozás kisgyermekes családok számára – Északvárosi Fiókkönyvtár

http://www.sk-szeged.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét