Kezdőlap Film- és színházművészet Harag György-emlékkiállítás nyílik a bukaresti Nemzeti Színházban

Harag György-emlékkiállítás nyílik a bukaresti Nemzeti Színházban

51
0

A Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia Harag György rendezőnek szentelt kiállítása, amellyel az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet korszakos alakjára emlékeznek – közölte pénteken a Liszt Intézet bukaresti központja.

 

nepujsag.ro

    A tárlat a román Országos Színházi Fesztivál keretében nyílik meg kedden, és november 14-ig látogatható. A rendező életművét feldolgozó vándorkiállítás 45 tablóból áll, csaknem 200 fotót jelenít meg pályatársak, színháztörténészek, kritikusok szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival.     

 

A tárlat részeként három olyan Harag-rendezést is levetítenek, amelyeket a román közszolgálati televíziónak köszönhetően mutatnak be a közönségnek. Így látható lesz az 1985-ben készült Cseresznyéskert, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román nyelvű előadása, Harag György utolsó rendezése.

 

Levetítik a Csillag a máglyán című produkciót, amely a kolozsvári Állami Színház előadásának felvétele 1977-ből, illetve Csehovnak a Medve című művéből rendezett tévészínházi 1975-ös előadást Csorba András, Széles Anna és Tarr László szereplésével.

 

    Harag György (1925-1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, a magyarországi és a román színházművészet korszakos, teremtő művészének emlékére a Magyar Művészeti Akadémia emlékévet szervezett 2020-ban.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét