Kezdőlap Film- és színházművészet Szegedről jelentjük – Fekete komédia a Kisszínházban – Mától a Kisszínházban

Szegedről jelentjük – Fekete komédia a Kisszínházban – Mától a Kisszínházban

179
0

Kedves Látogató!

Az előadás sajtónyilvános próbáján járt két kollégánk:

Mátó Gábor és Bánszki Krisztián.

Fogadd sok szeretettel alábbi írásukat!

 

 

Martin McDonagh legújabb darabja a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog ismét megdöbbentőre sikerült. A gyilkos humor és a groteszk cselekmény ezúttal is jelen van a színpadon, most egy tizenkilencedik századi horror történetet ismerhetnek meg a nézők.

 

 

 

A színdarabot először a londoni Bridge Theatre mutatta be 2018-ban, de most a szegedi nézők is megcsodálhatják a meghökkentő előadást. A magyar változat szövegkönyvét Varsányi Anna fordítása alapján Parti Nagy Lajos írta.

 

Több erős érzelem kapott el minket, leginkább a félelem, a harag és kíváncsiság dominált az előadás alatt. Az egészen megcsavart történetet izgalmas volt követni. Ki jött vagy ment a múltból és a jövőből, s lassan csepegtetve juttatta felénk az információ morzsákat a horrorisztikus meséből.

 

 

A főszereplő Hans Christian Andersen író, akit Alföldi Róbert alakít, a tőle megszokható profizmussal. Sokan nem fogják kedvelni a karaktert, rendkívül ellenszenves minden cselekedete. A népszerű meseírónak egy sötét titka is van: otthonának padlásán egy kongói nőt rejteget faládába zárva. A nő Marjory, Santana Somogyi Lorena személyében, aki a híres író helyett megalkotja a sikeres történeteket.

 

 

A történet fiktív, csak nyomokban található benne történelmileg hiteles esemény, de még így is, hogy nem a valóságot látjuk, sokkoló lehet. Szikszai Rémusz rendezésében olyan élményben lehet részünk, ahol olyan témák jelennek meg, mint a rasszizmus, felsőbbrendűség  vagy éppen a kizsákmányolás.

 

Dicséretet érdemel a díszlettervező, Bagossy Levente és a jelmeztervező, Papp Janó munkája is. Remekül visszaadja az alkotás a tizenkilencedik századi groteszk horror hangulatot. Aprólékosan kidolgoztak minden részletet a színpadon, a jelmezek pedig hűek voltak a korhoz.

 

Kiemelendő még a narrátor, Fodor Tamás személyében, aki videofelvételről szól hozzánk, átkötve a jeleneteket. Tőle is sok elgondolkodtató mondat elhangzik.

 

 

„A fekete humor olyan, mint a láb. Van, akinek van, valakinek nincs.”  Somogyi a színpadon fél lábon teljesítette a műsort, még is sokszor elnevette magát. Így bátran ajánljuk azoknak is, akik kicsit még óvakodnak a fekete humortól, vagy csak most ismerkedtek meg vele.

 

Ezen felül ajánljuk minden olyan nézőnek a darabot, akik nem hétköznapi érzelmeket szeretnének átélni. Az előadás kiszakít mindenkit a valóságból és hosszú gondolkodásra ad okot még a mű után is.

 

A Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog 2021.10.15-től látható
Szegeden a Kisszínházban.

 

 

Fotók: Bánszki Krisztián

Mátó Gábor és Bánszki Krisztián

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét