Kezdőlap Film- és színházművészet Ingyenes exkluzív tárlatvezetések a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című...

Ingyenes exkluzív tárlatvezetések a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításban

20
0

Kortárs alkotók, zenészek és slammerek tartanak ingyenes exkluzív tárlatvezetést középiskolásoknak a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig a Ludwig Múzeumban.

 

 

     A Nemzeti Filmintézet szerdai közleménye szerint azért kérték fel a kortárs zene és irodalom kiválóságait a különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el, mutassák meg középiskolás diákoknak, milyen filmélmények voltak rájuk nagy hatással és mit gondolnak a magyar filmről.

 

    A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. A film és a zene kapcsolata gazdag múltra tekint vissza, a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatóak, a film zenéje a mai napig meghatározó része a filmélménynek – emlékeztetnek a közleményben, hozzátéve, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek, a jó forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai.

 

Mint írják, az első tárlatvezetést Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta kedden nagy érdeklődés mellett, mintegy 50 résztvevőnek. Október 29-én Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer várja a diákokat, majd Henri Gonzo, a Fran Palermo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tart exkluzív tárlatvezetést.

 

A programokra ötfős középiskolai csoportok jelentkezését várják.

 

    A magyar film 120 éves jubileumát a filmintézet sokszínű programsorozattal ünnepli, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban november közepéig látható kiállítás, amely a magyar filmtörténet első, nagyívű bemutatása.

MTI/magyar.film.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét