Kezdőlap Film- és színházművészet A kortárs magyar irodalom világhírét megalapozó szerzőkről mutatnak be kötetet Berlinben

A kortárs magyar irodalom világhírét megalapozó szerzőkről mutatnak be kötetet Berlinben

20
0

A kortárs magyar irodalom világhírét megalapozó szerzőkről és a magyar művészet németországi jelenlétéről mutatnak be kötetet Berlinben a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Európai Hidak című közös fesztiválján csütörtökön.

 

Hamvas Béla

 

    A magyar és a német kultúra összefonódását kifejező fesztivál legfőbb irodalmi programját a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) tartják, ahol a résztvevők a hivatalos megjelenés előtt megismerhetik a magyar művészet németországi, különösen berlini jelenlétéről szóló művek legújabb darab darabját, Thomas Sparr Hotel Budapest, Berlin… című kötetét.

 

    Az egyik legtekintélyesebb német kiadó, a Suhrkamp főszerkesztőjének új munkája arra a felismerésre épül, hogy a huszadik században a Keletről Nyugatra vezető számos menekülővonal egyike Budapest és Berlin között futott, így az évszázad végére a kortárs magyar művészet komoly képviselete épült ki a német fővárosban.

 

  Ezt mutatja például, hogy Konrád György, Kertész Imre, Esterházy Péter és Nádas Péter is élt hosszabb-rövidebb ideig Berlinben. Hatásuk annyira erős, hogy “a Duna azóta is átfolyik Berlinen, Berlin pedig a szerzők és műveik révén Buda és Pest külvárosává vált” – áll a kötetet bemutató sajtóközleményben.

 

    Ugyanakkor a magyar jelenlét Németországban sokkal régebbre nyúlik vissza, és az elmúlt század nagy fordulataihoz kötődik: 1918-hoz, 1933-hoz, 1945-höz, 1956-hoz és végül 1989-hez – tették hozzá. Thomas Sparr kötete így “Budapestről szól Berlinben”, mindenekelőtt pedig életekről és a mai magyar irodalom világhírét megalapozó szerzők mellett olyan alkotókról, mint Lukács György, Hauser Arnold, Szondi Péter, Ligeti György és Kurtág György.

 

    Az október 19-én megjelenő kötetről a magyar kultúra egyik jeles berlini képviselője, Dalos György író, műfordító, történész beszélget a szerzővel.

 

    A könyvbemutatót Szemző Tibor zeneszerző-médiaművész különleges koncertje követi. A mások mellett Forgács Péter filmjeihez írt zeneműveiről ismert művész ezúttal is használja a film eszközét, úgynevezett mozikoncertet ad.

 

Az előadáson két filmritkaságot mutatnak be a köréjük komponált zenével.

A Hajnali háztetők című Ottlik Géza-regény ihlette, a szerző saját hangjával hallható, Ez van! című 11 perces alkotás mellett a Hamvas Béla esszéi inspirálta Láthatatlan történet is műsorra kerül, ennek különlegessége, hogy az egykori NDK-ban készült oktatófilmek felhasználásával készült.

MTI/felvidek.ma

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét