Kezdőlap Kiemelt anyagaink Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes decemberben

Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes decemberben

176
0

Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes megalakulásának 75. évfordulója alkalmából december 1-jén a RAM Budapest koncerttermében.

 

https://zeneakademia.hu/

 

    A jubileumi koncerten neves előadók közreműködésével idézik meg a kamarazenélés aranykorát. Megszólal felvételről és emlékképekben a Tátrai-vonósnégyes, a jelent a Kállai-vonósnégyes reprezentálja, a jövőt a Junior Prima-díjas tehetségekből álló Korossy Kvartett és Székely Lilla Anna hegedűművész képviseli – közölte a Tátrai Vilmos Zeneművészeti Emlékalapítvány az MTI-vel.     

 

 

A koncert a XIII. kerület Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően ingyenes. Tátrai Vilmos a világhírű Tátrai-vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítója, az Állami Hangversenyzenekar legendás hírű koncertmestere, a budapesti Zeneakadémia kiemelkedő egyéniségű professzora volt. A 20. századi magyar zenei élet egyik meghatározó művészeként, egész életével a magyar zenei élet hazai és nemzetközi elismerésén fáradozott.

 

A Tátrai-vonósnégyes 75 évvel ezelőtt, 1946. október 8-án lépett először a nyilvánosság elé. A született primárius a Székesfővárosi Zenekar szólamvezetőit társította első vonósnégyesében, így született meg a Tátrai Vilmos, Rényi Albert, Iványi József és Dénes Vera nevével fémjelzett Tátrai-kvartett.

 

A kvartett fönnállásának csaknem ötven esztendeje alatt kiváló muzsikusok váltották egymást: csellistája Banda Ede (1951), a második hegedűse Szűcs Mihály (1954), majd Várkonyi István (1968), brácsistája pedig Konrád György (1959) lett. Ebben a felállásban a Tátrai-vonósnégyes utoljára 1994. január 10-én, Pannonhalmán játszott együtt.     

 

A legendás négyes a 20. század második felének egyik legjelentősebb együttese lett, repertoárjuk felölelte a teljes klasszikus-romantikus és a jelentős kortárs, magyar kvartettirodalmat. Mintegy 2500 koncertet adtak bel- és külföldön, 150 lemezfelvétel készült velük.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét