Kezdőlap Ipar-, és népművészet Korszakok, stílusok, mesterek címmel megnyílt a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása

Korszakok, stílusok, mesterek címmel megnyílt a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása

34
0

Korszakok, stílusok, mesterek címmel nyílt állandó kiállítás csütörtökön a felújított Szombathelyi Képtárban.

 

 

A tárlatot, amely a 20-21. századi magyar művészet történetét mutatja be az intézmény több mint tízezer darabos gyűjteményéből válogatva, Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitotta meg.

    Mint elmondta, az állandó kiállításon látható 200 képzőművészeti és iparművészeti alkotás tükrözi a képtár 1985-ös megnyitása utáni művészeti szemlélet-változásokat, a műalkotások jellegzetességei alapján sorolja kategóriákba a műveket az avantgárdtól a realizmuson, az art decón és a nőművészeten át egészen a neoavantgárdig és a posztmodernig.

 

    Fabényi Júlia, aki 1996-2000 között maga is igazgatója volt a Szombathelyi Képtárnak, kiemelte: természetesen a kiállítás ízelítőt nyújt az intézmény fali és tértextil, valamint miniatűrtextil gyűjteményéből is, amely a maga nemében nemzetközi szinten is egyedülállónak mondható.

 

    Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón elmondta, hogy csaknem két év felújítás után nyílhatott meg az új állandó kiállítás, amely bepillantást nyújt a képtár fejlődő, gyarapodó gyűjteményébe.

 

    Megemlítette, hogy egy pályázati forrásnak köszönhetően a kiállítással egyidőben elkészült az új katalógus is, amely a tárlaton látható válogatásnál jóval tágabb áttekintést ad a Szombathelyi Képtár képző- és iparművészeti gyűjteményéről, valamint hamarosan elkészül az a multimédiás tárlatvezető rendszer is, amely 50 kiemelkedő jelentőségű művet fókuszba állítva részletes információt ad majd a látogatóknak.

 

    A kiállításmegnyitón Nemény András polgármester kiemelte annak fontosságát, hogy a város meg tudja mutatni értékeit, kincseit. Szavai szerint ehhez járul hozzá a képtár, amelyben megnyitása óta már több mint ötszáz kiállítást, tárlatot rendeztek.

MTI/http://vaskarika.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét