Kezdőlap Irodalom A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be Gyulán

A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be Gyulán

355
0

A 18. századi arisztokrácia életéről szóló könyvet mutatnak be kedden a gyulai Almásy-kastélyban. A könyv két, a Harruckern családdal kapcsolatban álló személy korabeli naplója alapján készült.

 

Harruckern János György/

Kép: hu.wikipedia.org

 

    A Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Károlyi Kutató-csoport együttműködésében két, a 18. század közepén németül, illetve olaszul írt napló jelent meg a közelmúltban magyar fordításban – tájékoztatta az MTI-t a könyvbemutatót szervező Gyulai Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum NKft.

    Az egyik szerző a spanyol származású, Bécsben nevelkedett Therese Corzan, aki Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt. A másik író a budai születésű ferences szerzetes, a Harruckern család káplánja, Hueber Antal. Mindketten szemtanúi voltak Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házasságának.

    A naplóbejegyzések segítségével a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti és bécsi mindennapjai, utazásai, tagjainak magánélete elevenedik meg. Képet kaphatunk a nyilvánosság előtt zajló családi rítusokból abban az időben, amikor a történészek szerint a családi élet nagy átalakuláson ment át a társadalmi nemek közötti viszonyok, a gyermeknevelés vagy az érzelmek je-lentése és kifejezése terén.

    A kiadvány bevezető tanulmányai részben a közreadott források megértését, részben a naplók szerzőinek megismerését segítik.

    Hueber Antal (Antonius Hueber) a Harruckern család káplánjaként látta testközelből urai mindennapjait, és töltötte velük 1743-1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán. Feljegyzései komoly segítséget nyújtottak a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó kiállításának készítői számára is – jegyzik meg a közleményben.

    A 18. századi arisztokrácia mindennapjai – Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757-1759) című könyv gyulai bemutatóján a 18. századi forráskiadvány közreadóival, Arany Krisztina és Laczlavik György főlevéltárosokkal, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főosztályvezetőivel hallgathatnak meg egy beszélgetést az érdeklődők az Almásy-kastély kápolnájában kedden 17 órakor.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét