Kezdőlap Egyebek Szegedről jelentjük – Októberben is a könyvtárban a helyed! – Országos Könyvtári...

Szegedről jelentjük – Októberben is a könyvtárban a helyed! – Országos Könyvtári Napok

48
0
2021. október 4-10-ig, valamint egész októberben, a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban

 

2006 óta minden év októberében rendezik meg az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozatot, amelyhez idén is sokszínű rendezvényekkel kapcsolódik a Somogyi-könyvtár. Az Országos Könyvtári Napok érdekessége, hogy minden évben egy-egy aktuális témát jelölnek ki, amely köré a különböző programok épülnek. 2021-ben a könyvtárak megváltozott szerepe és a pandémiás időszakhoz való gyors alkalmazkodásuk kerül a középpontba olyan témákon keresztül, mint Könyvtárak a járványhelyzetben; Könyvtárak a mentális egészségért; A Könyvtárak múltidéző szerepe; Könyvtárak a személyes kapcsolatokért; A könyvtárosok tudásátadó szerepe; valamint Egyensúlyban a természettel.

A Somogyi-könyvtárban újra indul a Bubryák István által vezetett filmklub, amely október 4-én, hétfőn várja a filmek szerelmeseit a Libik Györgyről szóló, Egy jóházból való úrifiú botladozásai a politika és az érzelmek útvesztőiben című film magyarországi premierjével.

A Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködésben idén is játékra hívják a színházkedvelő közönséget, amelyben a színház aktuális előadásaihoz kapcsolódó kérdések megválaszolásával belépőjegyeket nyerhetnek a szerencsések. Október 5-én, kedden pedig a Zenei Album rendezvénysorozat keretében operett estre várják az érdeklődőket a könyvtár első emeleti közösségi terében olyan közismert művészek közreműködésével, mint Andrejcsik István, Koczka Ferenc, Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter és Kónya Krisztina.

Ismeretterjesztő előadások is többízben várhatóak októberben. Így október 6-án, Gombos Jarno, Sófi-ösztöndíjas politikai szakértőt hallhatja a közönség, aki előadásában a koronavírus-járvány, a Brexit és a világpolitika aktuális eseményeit értékeli.

Október 7-én dr. Gál Tamás, az SZTE-TTIK tanszékvezető egyetemi docense tart előadást a gyors klímaváltozásról, október 8-án pedig dr. Bánvölgyi Helga gyógyszerész, mentálhigiénés szakembert hallgathatják meg az érdeklődők, kóstolóval egybekötött előadásán, amely A természet ereje és bölcsessége a tányérunkon címmel kerül megrendezésre.

A Könyv és kutatója című, nagysikerű szabadegyetemen, október 13-án, Zsigri Gyula, egyetemi docens tartja meg előadását Hüllők, férgek, vagy bogarak-e a székely írásrejtélyes írásjegyei? címmel.

Október 18-án a népszerű íróházaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna lesznek a Somogyi-könyvtár vendégei, akik ezúttal egymást kérdezgetik műhelytitkaikról és alkotásról. Október 29-én pedig Apró Ferenc mutatja be Festők, szobrászok a régi Szegeden című legújabb kötetét.

Zászló a szélben” címmel, október 20-án gitárszóval egybekötött emlékműsorral készülnek a szervezők Reményik Sándor erdélyi magyar költő halálának 80.évfordulója alkalmából.

Október 19-én a Boldizsár Ildikó nevéhez fűződő Metamorphoses Meseterápiás módszer szakértői, Novák Mária, Dr. Papp Melinda, Sólyom Andrea, Dr.Tandari-Kovács Mariann és Tóth Johanna várják a családokat élő meseszóval. Arra keresik a választ, hogyan segíthetnek a mesék abban, hogy könnyebben megküzdhessünk a nehézségekkel.

Október hónap folyamán kiállítások is várják az érdeklődőket. Rippl-Rónai Józsefről, a szegedi egyetem történetéről, Kopasz Márta festőről, László Anna grafikusművészről is egyaránt nyílik kiállítás, valamint október 8-án, Restaurált ritkaságok címmel kiállításmegnyitón és tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével. A kiállításon az Emlékkönyvtár olyan féltve őrzött ritkaságait tekintheti meg a közönség, amelyeket az utóbbi időben retusáltak.

A gyermekeknek és családoknak is bőven akad program októberben. A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában mesedélutánokkal, történelmi kincskereső játékokkal, jógával, hangversennyel, könyves társasjátékokkal, állatvédelemmel kapcsolatos előadással, zseblámpás nyomozással várják az érdeklődőket. Október 14-én Mechler Anna, A virágtündérek titkai című gyermekkönyv-sorozat írója és illusztrátora lesz a könyvtár vendége, valamint Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője mesél az Utazik a család című könyvsorozatról.

A Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban, valamint az Agóra Gyermekkuckóban is színes programkínálattal és kiállításokkal, mesedélutánokkal, kézműves családi délutánokkal várják a kikapcsolódni vágyókat.

A fiókkönyvtárakban is a környezettudatosság lesz a középpontban, de a járvány pszichológiai hatásairól, állatvédelemről, tápai és dorozsmai hagyományokról, a mesék gyógyító hatásairól, képregényekről és anime-sorozatokról is szó lesz a fiókkönyvtárakban a megszokott mesedélutánok, társasjáték-klubok és foglalkozások mellett.

Rókuson Tóth Tamás temetőkutató, Móra utcán Kiss Norbert teológus és egyháztörténész, a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Róka László pszichológus, Francia utcán Csányi Tamásné numerológus, Északvároson Mechler Anna író, Szőregen Csapody Kinga író, a Manó Könyvek főszerkesztője, Dorozsmán Takács Katalin meseterapeuta, az Agóra Gyermekkuckóban pedig Nagy Krisztina kineziológus és természetgyógyász tart majd előadást október hónap folyamán.

A részletes programkínálat a Somogyi-könyvtár folyamatosan frissülő honlapján érhető el:

http://www.sk-szeged.hu/osszes-rendezveny

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét