Kezdőlap Egyebek Megkezdődött a 30. Budapesti Őszi Fesztivál

Megkezdődött a 30. Budapesti Őszi Fesztivál

365
0

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulóját ünneplő Jancsó100! című esttel vette kezdetét vasárnap este a Varosmajori Szabadtéri színpadon a 30. Budapesti Őszi Fesztivál, amely több mint 150 programmal és megújult formában várja a közönséget október 10-ig.

 

 

    Két kerek évfordulót ünnepel az Budapesti Őszi Fesztivál: az eseményt immár 30-ik alkalommal rendezik meg, de a fesztivál Jancsó Miklós előtt is tiszteleg, a rendező hétfőn ünnepelné a századik születésnapját – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester a fesztivál vasárnap esti nyitóeseményen.

 

    Mint mondta, az idei esemény megszervezésekor azt az elvet követték, hogy kortárs fesztivált hozzanak létre. Kijelentette, hogy a “tradíciók ápolása, az nem a hamu megőrzését, hanem a láng továbbadását jelenti”.

 

    A főpolgármester szerint Jancsó Miklós filmjei olyan örök értékű alkotások, amelyek bármiről is szólnak, ma is sokat hozzátesznek a magyar hovatartozáshoz.

 

    “Nemcsak a magyar film, hanem a magyar identitásunk is elképzelhetetlen lenne az ő filmje nélkül” – mondta, hozzátéve: a fájóan elhallgatott kerek évfordulóról a főváros a maga eszközeivel emlékezik meg.

 

    Az idei fesztivál válasz keres arra, hogy miként lehet az elit kultúra mindenkié, és hogyan lehet az emberekhez közel vitt kultúra továbbra is magas kultúra része. Az idei fesztiválon a főváros köztereit használják a kultúra átadására – mondta.

 

    “A fesztivál koncepciója az volt, hogy kultúrát vigyük ki a márványtermekből a közterekre az emberek közé” – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

 

    Október 10-én, a Budapest Maratonnal összefogva ér véget a fesztivál, a Margit-szigeti palackozó épületében egész napos eseménnyel.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét