Kezdőlap Kiemelt Zenei és hangszertörténeti fesztivált rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Zenei és hangszertörténeti fesztivált rendeznek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

250
0

A régi korok hangszerei kerülnek a középpontba a Hangforrás Zenei és Hangszertörténeti Fesztiválon a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 17. és 19. között.

 

 

    Az interaktív kiállításon, amely több korszakot és hangszercsaládot is felölel, a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a legkülönlegesebb történelmi hangszerekkel szakemberek és mesterek segítségével – közölte a múzeum az MTI-vel.     

 

A tárlat nyitvatartási ideje alatt rövid előadások hangzanak el egy-egy hangszerről vagy zenetörténeti korszakról. Minden teremben naponta két előadás hallható, az első inkább ismeretterjesztő jellegű, míg a másodikban a zenére helyeződik a hangsúly.

A rendezvény első napján elsősorban ifjúsági programokat kínálnak a különböző oktatási intézményekből érkezőknek, valamint az érdeklődőknek.  

 

A napközben látogatható tárlat mellett este ingyenes koncertek várják a közönséget. A nyitókoncerten kamaramuzsika hallható Schmelzertől Telemannig, fellép Tóth Mónika (barokk hegedű), Molnár Andrea (furulya), Davidovics Igor (lant), Szászvárosi Sándor (viola da gamba) és Dinyés Soma (csembaló).   

 

Szabó Balázs orgonaművész estjén Liszt, Thalberg, Mendelssohn, Franck és Beethoven zenéjét hallhatja a közönség. Megszólal Liszt Ferenc különleges és kedvenc hangszere is, a Piano-orgue, amelyhez hasonló csupán hét található a világban.     

 

A Bacchus Consort koncertjén a perui népzene mellett elhangzanak zenék a jezsuita missziók korából is.

 

Az érdeklődők figyelemmel kísérhetik, milyen különleges és egyedi módon keveredett a helyi népzene és a spanyol barokk a 18. századi Peruban.

 

A fesztivál főszervezője Schallinger-Foidl Artúr orgonaművész, fővédnöke Batta András zenetörténész.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét