Kezdőlap Egyebek Őszi programsorozatot indít az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

Őszi programsorozatot indít az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

298
0

Őszi programsorozatot indít a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI); többek között megrendezik az első hazai 24 órás építészeti interjúmaratont, a Kutatók éjszakáján pedig a gyerekeket várják a budapesti Hild-villában.

 

 

    Egyedülálló vállalkozásként megrendezik az első hazai, 24 órás építészeti interjúmaratont szeptember 17-én, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva pedig a Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferenciát szeptember 23-án. Elindult az MMKI Kultúrsokk Podcast, amelyben a kutatók zenei, irodalmi, építészeti, táncművészeti és alkotáselméleti témákkal várják a hallgatókat – ismertette a programokat Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

 

Hozzátette: folytatódik az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet című művészetelméleti sorozat, valamint a Hagyomány és haladás című beszélgetéssorozat is.

 

 

A Tesztoszteronépítészet című sorozatban Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa olyan építészekkel beszélget, akik megbízásaik, megépült házaik, esetleg az oktatásban betöltött szerepük révén alakítják az építészeti közgondolkodást.

 

A műsor havonta jelentkezik az intézet online csatornáin.

 

A Hagyomány és haladás című sorozatban Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas szakember 2021 őszén – és a tervek szerint 2022 tavaszán – a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolható nemzetközi hírű szakemberekkel fog beszélgetni. Vendégei között lesznek a Magyar producerek I. kötetben megszólaló legendák, mások mellett Mikulás Ferenc, Sándor Pál és Taba Miklós. A rendezvénysorozat szintén követhető az intézet online felületein.

 

A 24 órás építészeti interjúmaratont Balázs Mihály indítja és Turi Attila zárja, házigazdája pedig Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa lesz. Az esemény, amelynek a Pesti Vigadó könyvtára ad otthont, 2021 szeptember 17. 10 órától szeptember 18. 10 óráig tart.

 

A beszélgetések részben a vendégek életútját firtatják, emellett olyan kérdéseket járnak körbe, mint az építészet taníthatósága, az oktatás és az építészeti minőség kapcsolata.  

 

Október 6-án A művészeti könyvtárak szerepe a digitális korban, avagy művészet, innováció, könyvtár címmel rendeznek konferenciát.     

 

A Magyar Csupajáték – A modern magyar összművészeti előadás konferencia aktualitását az adja, hogy az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti programjának a Magyar Csupajáték produkció is része volt – mondta el Bólya Anna Mária, az MMA MMKI tudományos munkatársa.

 

A Magyar Csupajáték a magyar kultúra legjelentősebb összművészeti előadása volt, a produkciót a hazai és a nemzetközi szakma is elismerte, például a BBC a londoni előadást élőben közvetítette. A produkciót Magyarországon az akkori Művész Színházban adták elő mintegy 17 alkalommal – modta el a szakember.     

 

Az esemény másik aktualitása a produkció létrejöttében nagy szerepet játszó Paulini Béla halálának 75. évfordulója, valamint a Magyar Állami Népi Együttes 70. születésnapja kapcsán a magyar néptánc színpadi feldolgozásának vizsgálata. A konferencia célja a Magyar Csupajáték értékeinek elemző feltárása, valamint a népművészet és összművészet koncepciójának vizsgálata az előadás nyomán.  

 

A gyerekek megszólításának fontosságát hangsúlyozta Windhager Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa, hozzátéve: a Kutatók éjszakáján a gyerekeket várják interaktív és ismeretterjesztő programokkal, zenepedagógiai foglalkozással, előadásokkal a budapesti Hild-villában szeptember 24-én.

 

 Az intézet további programjai közül felhívta továbbá a figyelmet Az egyházzene történetei 1. című, Dobszay László emlékére november 8-án megvalósuló tanácskozásra is.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét