Kezdőlap Film- és színházművészet Különleges programok az idei debreceni őszi fesztiválon

Különleges programok az idei debreceni őszi fesztiválon

165
0

Különleges programokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal várják a látogatókat Debrecen kulturális intézményei az idei őszi fesztiválon – jelezték a szervezők rendhagyó sajtósétán szerdán.

 

 

    A “sétáló sajtótájékoztató” első állomásán, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, október 3. és január 30. között az év kiállítása lesz látható a Modemben.

 

A “Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy.” című egyedülálló nemzetközi tárlat a valaha volt legnagyobb szabású hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création tevékenységét és a párizsi 1930-as évek világát mutatja be.

 

    A kiállításon olyan világhírű művészek képeit és szobrait láthatja a közönség, mint Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, Frantisek Kupka vagy Jean Arp, de több magyar művész – Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc – munkáit is kiállítják.

 

    A sajtóséta a Modemből a belvárosi Csapó utcai sétálóövezetbe vezetett, ahol javában zajlott az ünnepi könyvhét szerda délutáni megnyitójának előkészítése, a könyves pavilonok berendezése. Az idei könyvhetet Garaczi László nyitja meg, az ötnapos rendezvényen számos könyvbemutatót, ankétot, író-olvasó találkozót tartanak, dedikálja műveit Garaczi László mellett Markó Béla, Csabai László, Gurubi Ágnes és Dániel András is.

 

    Az első debreceni kulturális sajtóséta a Csokonai Irodalmi Laborban fejeződött be, ahol hét helyi kulturális intézmény vezetői részletesen ismertették milyen programokkal várják az érdeklődőket az őszi fesztiválon.

 

    Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere méltatta azt az összefogást, amelynek eredményeként a város intézményei mostantól nem egymás mellett, hanem egymással összhangban szervezik a kulturális rendezvényeket.

 

    Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója a tájékoztatón kitért az intézmény hagyományos őszi eseménye, a női alkotók és női alkotás köré szerveződő MagdaFeszt-re.

Idén október 1-5. között a Csokonai Irodalmi Laborban kap helyet a fesztivál, amely Sardar Tagirovsky “bukott nő” történetével,  A kaméliás hölgy című premierrel indul.

MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét