Kezdőlap Fotóművészet Németország-Magyarország Szilágyi Lenke művészportréi Berlinben

Németország-Magyarország Szilágyi Lenke művészportréi Berlinben

156
0

Az egyik legjelentősebb kortárs magyar fotográfus, Szilágyi Lenke és a huszadik század egyik elismert német fotóművésze, Lothar Wolleh művészportréiból rendeznek kiállítást Berlinben.

 

 

    A Nyugatról nézve – keletről nézve című tárlat Nyugat- és Kelet-Európa művészvilágának egy-egy legendás korszakába enged bepillantást – áll a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) keddi közleményében.

 

   A Szilágyi Lenke és az 1979-ben elhunyt Lothar Wolleh képein kirajzolódó művészi attitűdök és erővonalak “érzékletesen illusztrálják két párhuzamos kultúrkör művészének két eltérő korszakban adott válaszát ugyanarra a témára”.

 

Lothar Wolleh portréin a lefényképezett művészek “saját alkotói énjük szimbólumaként” jelennek meg a fotós által megalkotott stilizált színpadon. Szilágyi Lenke “egyszerű, keresetlen fotóin az ismert művészegyéniségek maszkja mögött megbújó magánembereket” véli felfedezni a képek szemlélője.

 

    A képalkotó stílusok így első látásra a portréfotózás két ellentétes pólusát képviselik, de a fotográfiák mégis “ugyanazt a küldetést teljesítik: a művész mint kulturális és társadalmi szimbólum ábrázolását– írják a szeptember 9-től november 5-ig látogatható kiállításról.

 

Lothar Wolleh az 1960-as években kezdte pályafutását reklámfotósként, ezt követően kezdett el világhírű művészeket fotózni. A karrierje során lencsevégre kapott 109 művész között ott vannak a kortárs német művészet legjelentősebb alakjai. Képein látható többek között Gerhard Richter, Georg Baselitz és Joseph Beuys. A CHB tárlatán kelet-európai képzőművészekről készített fotóiból is bemutatnak egy válogatást.

 

Szilágyi Lenke művészfotó-gyűjteménye elsősorban az 1980-as és 1990-es évek kortárs művészeti és kulturális színterének fontos személyiségeit jeleníti meg, köztük Bak Imrét, Szirtes Jánost, Sugár Jánost, Bukta Imrét és Perneczky Gézát.

MTI/capacenter.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét