Kezdőlap Képzőművészet Hároméves szünet után ismét megnyílik a híres londoni Courtauld Galéria

Hároméves szünet után ismét megnyílik a híres londoni Courtauld Galéria

29
0
Hároméves szünet után ismét megnyílik az impresszionista gyűjteményéről híres londoni Courtauld Galéria – számolt be róla a The Guardian.

    A galériába olyan hosszú időre kölcsönadott műalkotások térnek vissza, mint Renoir A páholy című képe, Van Gogh Önarckép levágott füllel című festménye és Seurat Magát púderező fiatal nő című alkotása. De nyolc Cézanne-festmény is újra látható majd a gyűjteményben.

 

    Ernst Vegelin van Claerbergen, a Courtauld Galéria vezetője elmondta, hogy a galéria teljesen átalakulva, novemberben nyílik meg újra.

A nagyszabású felújítás a galéria nagytermét is érintette, amelyben az impresszionista kollekciót helyezik el.

 

    Vegelin hozzátette: a bezárás előtt nyomasztóan ósdi volt már a galéria, a visszatérő képeknek most sokkal korszerűbb környezetet teremtettek. A galériát tetőtől talpig átalakították: például az egykori mosdó, biztonsági iroda és raktár helyén most a középkori és kora reneszánsz galéria lesz.

 

    A felújításnak köszönhetően kerekesszékkel is megközelíthető a főbejárat, amelyet meg is nagyobbítottak. Új időszaki kiállítási tereket is létrehoztak.

    A galériát eredetileg csak két évre akarták bezárni, ám a pandémia mellett az is késleltette a nyitást, hogy a felújítási munkálatok közben egy középkori emésztőgödröt találtak a pincében.

    A felújítás mintegy 57 millió fontba (23 milliárd forintba) került, de ebben a galéria bezárásával együtt járó számos egyéb költség, például a digitalizáció és egy tanulóközpont létrehozása is szerepelt.

MTI/Fotó: TASR/AP

Archív felvétel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét