Kezdőlap Fotóművészet Fényterápia: a karantén időszaka Tombor Zoltán fotókiállításán

Fényterápia: a karantén időszaka Tombor Zoltán fotókiállításán

40
0

A karanténidőszakban tapasztalt érzéseket örökített meg első önálló, intézményi kiállításán Tombor Zoltán. A fotográfus Fényterápia című tárlata kedden nyílik a Mai Manó Házban, ahol válogatás látható világhírű magazinoknak készített divatfényképeiből is.

 

 

    “A Fényterápia című anyag egy fiatal, magányos nő szemszögéből mutatja meg a karanténidőszak bizonytalanságát, bezártságát, reménytelenségét. Célunk volt, hogy a fotós történetét közérthető formában tárjuk a közönség elé” – mondta Sárvári Zita, a kiállítás kurátora a megnyitó előtti tárlatvezetésen.

 

Tombor Zoltán elmondta: úgy dolgozott, hogy egy papírra leírta a pandémia időszakát szerinte meghatározó szavakat, és ezekre képi metaforákat készített.

 

    “Egy tértelen, időtlen, üres, lebegésszerű állapotot szerettem volna visszaadni a fotókon” – tette hozzá.

 

Az alkotó elmondta, hogy egy baráti szál vezette a néhai Fischer Annie zongoraművésznő balatonaligai nyári rezidenciájába, ahol a járvány idején két hosszú hétvégén fotózott egy divatmodellt. A kurátor beszélt arról, hogy a figurális képek mellett tárgyfotók is készültek. Az egyiken egy befőttes üvegben aranyhal úszik; a fotós megjegyezte, hogy az aranyhal memóriája három másodpercnyi, a kép a pandémia idején tapasztalt időérzék-vesztést szimbolizálja.

 

    “Az eléletlenedő portrésorozatommal azt próbáltam megmutatni, miként veszítettük el a fókuszt ezekben a hónapokban” – jegyezte meg Tombor Zoltán.

 

A kiállítás részeként a Mai Manó Ház második emeletén a nyolc éven át (2011-2019) New Yorkban élő és dolgozó fotósnak a különböző világhírű magazinok számára készült divatfotóiből látható válogatás. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat bontakozik ki Tombor alkalmazott és alkotóművészeti munkái között. Képeit megjelentette mások mellett a Vogue, a The Last Magazine, a Harper’s Bazaar, a Time és a Kinfolk, olyan alkotókkal és híreségekkel dolgozott együtt, mint Alicia Keys, Shirin Neshat, Sophie Marceau, Eddie Murphy vagy Palvin Barbara.

 

A Fényterápia című kiállítást szerdától október 3-áig tekintheti meg a nagyközönség, a tárlaténál jóval bővebb merítést tartalmazó, azonos című könyv a Mai Manó Ház boltjában kapható.

MTI/maimano.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét