Kezdőlap Kiemelt Több mint 3500 zenész részvételével zajlik egy hónapon keresztül a 25. George...

Több mint 3500 zenész részvételével zajlik egy hónapon keresztül a 25. George Enescu Fesztivál

111
0

Több mint 3500 román és külföldi zenész részvételével zajlik egy hónapon át a 25. alkalommal megszervezett George Enescu klasszikus zenei fesztivál, amely a világ számos híres zenekarát és művészét vonultatja fel.

 

 

A román kormány által több mint 10 millió euróval finanszírozott, kétévente megrendezett fesztivál nyitóhangversenyén szombat este a Bukaresti George Enescu Filharmónia zenekara lépett fel Hilary Hahn hegedűművésszel, aki Jean Sibelius d-moll hegedűversenyét szólaltatta meg. A nyitókoncerten Paavo Järvi vezényelt.

A nyitókoncerten Paavo Järvi vezényelt.

 

    A szeptember 26-ig tartó seregszemle programjának középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll, és az idén fog elhangzani a legtöbb zenekari és kamarazenei műve. A seregszemlén összesen 37 művét játsszák.

 

    A fesztivál másik fő témája Igor Stravinsky zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket Romániában soha nem adtak elő, ilyen Az özönvíz és a Menyegző.

 

    A fesztivál műsorában szerepel három olyan opera is, amelyet Romániában még nem mutattak be, így most a közönség először hallhatja Erich von Korngold A halott város, Alexander von Zemlinsky A törpe és Alban Berg Lulu című operáját.

 

    A világ híres zenekarai sorozatban fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely két koncertet is ad.

 

Szeptember 20-án Christoph Eschenbach vezényli az együttest, a szólista a francia Renaud Capucon lesz, aki Korngold d-dúr hegedűversenyét játssza.

 

 

A következő estén a magyar együttest Christian Badea román karmester fogja vezényelni, szólistaként az Ausztriában született, de perzsa családból származó Kian Soltani lép fel, aki Schumann á-moll csellóversenyét szólaltatja meg.

 

    A magyar fellépők között lesz Fischer Ádám is, aki a Bázeli Kamarazenekart fogja vezényelni szeptember 6-án. Polgár Judit zongoraművész a Clara Haskil Trió vendégeként lép fel, Pasztircsák Polina pedig José Cura argentin tenor, karmester és zeneszerző erre az alkalomra komponált Te Deumában fog fellépni.

 

 A fesztivál közönsége olyan világhírű zenei együtteseket hallhat, mint a Londoni Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok, a londoni székhelyű Philharmonia, a Berlini Rádiózenekar, a milanói Scala Filharmonikusai, a Müncheni Filharmonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, a Francia Nemzeti Zenekar, a Les Dissonances, a zürichi Tonhalle Zenekar, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, az amszterdami Conertgebouw, a Müncheni Bach Zenekar és Kórus, az Academy of St. Martin in the Fields és a Les Arts Florrissants.

 

    A szervezők által közzétett program szerint a fesztiválon fellép többek között Simon Rattle, Paavo Järvi, Valerij Gergiev, Cristian Macelaru, Daniele Gatti, Vaszilij Petrenko és Vlagyimir Jurovszkij karmester, Jean Yves Thibaudet, Fazil Say, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires és Gyenisz Macujev zongoraművész, Maxim Vengerov, Leonidas Kavakos, Julia Fischer és Joshua Bell hegedűművész, Diana Damrau, Joyce DiDonato, és Philippe Jaroussky énekművész, valamint Gautier Capucon és Daniel Müller-Schott csellóművész.

MTI/romaniatourism.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét