Kezdőlap Egyebek SÉRELMEK A PSZICHIÁTRIÁN – INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT

SÉRELMEK A PSZICHIÁTRIÁN – INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT

456
0

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights – CCHR) egy nemzetközi emberi jogi szervezet, amelynek feladata, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiátria területén az alapvető emberi jogok megsértését.

 

 

A CCHR az emberi jogok betartása mellet áll ki világszerte és Magyarországon is. A mentális egészségügy rendszerében fellelhető jogsértésekkel, a lelki egészség helyreállításáért felelős intézményekben történő visszaélések feltárásával foglalkozik, azaz a mentálhigiéné területén az emberi méltósághoz való jog – mint alapvető emberi jog – védelmezőjeként  a betegjogok betartása érdekében tevékenykedik. 

Célunk, hogy a pszichiátria intézményeiben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén segítséget nyújtsunk a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter vagy intézmény jogos elmarasztalásához.

Szervezetünk nem kevésbé fontos feladatai közé tartozik, hogy Önt is tájékoztassa a feltárt esetekről, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek nagy részének elképzelése sincs arról, milyen visszaélések érhetnek embereket a pszichiátriákon és az egyéb, mentális egészségügyi intézményekben.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nevű nemzetközi szervezetet 42 évvel ezelőtt, 1969-ben alapította a magyar származású amerikai pszichiáter professzor, Dr. Thomas Szasz, valamint a Szcientológia Egyház, amely történelme során mindig nagy hangsúlyt fektetett az emberi és szabadságjogok védelmére. A 1960-as évek végén, amikor a pszichiátriai kezeltek a társadalom elfeledett rétegét jelentették, akiknek jogaival szinte senki nem törődött, az egyház tagjai, akik nem voltak hajlandóak szemet hunyni a pszichiátriai pácienseken elkövetett visszaélések felett, kezdeményezték, hogy létrejöjjön egy olyan nemzetközi emberjogi szervezet, amely kimondottan e terület javításának szenteli
tevékenységét.

A gyakorlat igazolta, hogy a szervezet munkája létfontosságú az egész világon. A CCHR segített feltárni a dél-afrikai pszichiátriai rabszolgatáborokat, ahol az apartheid idején fekete páciensek tízezreit használták rabszolgamunkára, „ipari terápiának” nevezve azt. Olaszországban kormányzati hivatalnokokkal és parlamenti képviselőkkel együtt a CCHR olasz csoportja vizsgálatokat végzett az ország koncentrációs táborokra hasonlító pszichiátriai intézeteiben, amely számos intézmény bezárását eredményezte. Szintén Olaszországban, az elektrosokk szülőhazájában Piemonte régió parlamentje úgy reagált a CCHR által bemutatott információkra, hogy megszavazták az elektrosokk betiltását gyerekeken, időseken és terhes nőkön. A 80-as években számos ausztrál államban betiltották az inzulinsokkot a szörnyű mellékhatások miatt, amelyeket a CCHR tárt fel. A CCHR volt az a szervezet, amely 1976-ban Kaliforniában elérte, hogy hogy a pácienseket az elektrosokk-kezelést megelőzően tájékoztassák a kezelésről, és azt csak az illető beleegyezésével hajthassák végre. Ez a szabályozás nemzetközi precedenst teremtett, és a világ sok más országában szintén elfogadták.

A CCHR nemzetközi tanácsadó testülete olyan orvosokat, ügyvédeket, hírességeket, emberi jogi aktivistákat foglal magába, akik saját területükön felszólalnak a CCHR különböző humanitárius tevékenységei mellett. Ezen kívül a CCHR együtt dolgozik olyan hasonlóan gondolkodó szervezetekkel és egyénekkel is, akiket a közös cél, a mentális egészségügy területének megtisztítása vezérel.

 

Az emberek jelentős részének nem csak a pszichiátria valódi „eredményeiről” nincsenek ismeretei, hanem a lelki egészségügy területén alkalmazott eszközöket sem ismerik.

 

Tudja például Ön, hogy még mindig alkalmazzák hazánkban is az elektrosokk kezelést kezelést?

 

Azt a rendkívül veszélyes eljárást, amelynek során áramot vezetnek át a páciens agyán, amely sokszor visszafordíthatatlan agykárosodást okoz.

 

Vagy tudja Ön azt, hogy a mai pszichiátria rutinszerűen alkalmaz olyan, gyakran kábítószer-kategóriába tartozó gyógyszereket,gyógyszereket, amelyek veszélyes mellékhatásokat okozhatnak?

 

A legtöbb ember számára teljesen újszerű információ az is, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt az elméletet, mely szerint a mentális egészségügyi problémákat valamilyen “kémiai egyensúlyzavar” okozná az agyban.

 

Honlapunk hasznos információkkal szolgálhat Önnek és mindazoknak, akik úgy érzik, alapvető emberi jogaik, méltóságuk sérült a pszichiátriai kezelésük során, illetve mindazoknak, akik egyéb okból érdeklődnek a téma iránt.

 

A honlapon megtalálja alapítványunk elérhetőségeit, amelyeken keresztül felveheti velünk  a kapcsolatot, de ugyanígy talál kiadványokat, információs anyagokat is az ide kapcsolódó legkülönbözőbb témákban. A főbb témákról a következő oldalon tájékozódhat, ahol a képre kattintva nem csak információkat talál, hanem le is töltheti az adott témában készült, tényekkel alátámasztott brossúráinkat. Tovább »»

Illetve igénybe veheti alapítványunk ingyenes jogszegélyszolgáltatását.Ingyenes jogsegélyszolgálat »»

 

 

 

PSZICHIÁTRIAI SZEREK VISELKEDÉSI PROBLÉMÁKRA?

 

 

Ha gyermeke “tanulási problémára” vagy “viselkedési rendellenesség” miatt pszichiátriai szereket szed, és úgy érzi, hogy a gyermek állapota semmit sem változott vagy rosszabbodott emiatt, keresse az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt.

 

 

Az alapítványtól ingyenes tájékoztató kiadvány is kérhető a hiperaktivitás témájában.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét