Kezdőlap Divat, szépség Bemutatkoztak a FolkTREND alkotói a budai Várban

Bemutatkoztak a FolkTREND alkotói a budai Várban

42
0

A tavalyi Hungarikum pályázat legeredményesebb munkáit ismerhette meg a közönség a FolkTREND! – a hagyomány a régi, a stílus új című viseletbemutatón a budai Várban a Mesterségek Ünnepén.

 

 

    A bemutatón ízelítőt kaphatunk azokból az alkotásokból, amelyeket a tavalyi Hungarikum pályázat legeredményesebb tervezői, viseletek és kiegészítők készítői nyújtottak be pályamunkaként – mondta el V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa az eseményt megnyitó beszédében.

 

Kiemelte: gazdag az idei felhozatal. Figyelemreméltó ötletekkel és megoldásokkal, különféle anyagok – bőr, nemez, gyékény, szalma – széles tárházával, különféle hímzésekkel, szőttesekkel találkozhatnak az érdeklődők. Busómaszkok, honfoglaláskori kaftán formák, fekete kerámia és hímestojás-minta is látható a ruhákon, emellett megelevenedik többek között Sárköz, Palotaszeg és Szeged világa – sorolta a példákat.

 

Emlékeztetett arra, hogy ez a bemutató már az ötödik, amelyet az Agrárminisztérium a Népművészeti Egyesületek Szövetségével szervezett, s a közönség nagy száma szerint van igény, érdeklődés a mai emberekben a népművészetből táplálkozó megújulásra – legyen szó akár kézművességről, gasztronómiáról, építészetről, táncról vagy zenéről – így a viseleti kultúránk megújítására is.

 

 Fontos, hogy kiálljunk a hagyományainkban gyökerező értékek mellett, amelyek meghatároznak, jellemeznek bennünket és megerősítik identitásukat. Emlékeztetnek arra, hogy kik vagyunk és hova tartunk – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, hozzátéve: a FolkTREND alkotói azt ragadják meg friss és új szemmel, ami erősít minket magyarokat. Úgy emelik be a folklórt a mába, hogy azt továbbra is magunkénak érezzük, ezzel is segítve nemzetünk megmaradását a következő ezer esztendőben.

 

Immár 35. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 22-ig várja a látogatókat a budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témái a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek.

 

    A Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal várják a közönséget.

 

A fesztiválon fellép a Muzsikás Együttes, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, Csík János és a Mezzo, valamint Fitos Dezső és társulata.

 

A Mesterségek Ünnepe helyszínei a budai Várban az Anjou sétány, a Bécsi kapu tér, a Kapisztrán tér és a Szentháromság tér.

MTI/http://www.folktrend.hu/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét